Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Asielzoekers integreren via de kinderopvang

Een asielzoeker die de kinderen ophaalt van het schoolplein en ze naar de bso brengt? In de Vlaamse gemeente Kapellen blijkt het een succes om vluchtelingen te laten integreren via de kinderopvang.
Foto: Fotolia

Twintig asielzoekers uit het asielzoekerscentrum in Kapellen konden via de gemeente aan de slag als vrijwilliger in de buitenschoolse opvang. ‘De reacties van ouders, kinderen en vluchtelingen zijn tot nu toe erg positief’, stelt Georges Vergauwen, directeur asielzoekerscentrum Kapellen. ‘Vluchtelingen die in ons land terecht komen vinden het vaak erg moeilijk om in contact te komen met Vlamingen. Werken als vrijwilliger kan dat wat makkelijker maken.’

Verrijkend

De asielzoekers halen de kinderen op bij de scholen, brengen ze naar de naschoolse opvang, eten en drinken wat met ze en ‘doen een spelletje mee’. Als de ouders de kinderen ophalen, zit de taak van de vrijwilligers erop. Vergauwen: ‘Ik denk dat het verrijkend is voor iedereen. De asielzoeker kan natuurlijk geen perfect Nederland praten, maar op het niveau van de kinderen lukt het al beter. Wij willen dat de asielzoekers zo snel mogelijk in contact komen met de samenleving. Dat is zeer belangrijk voor de integratie.’

Gebruiken

Vergauwen wijst niet alleen op het leren van de taal, maar ook zien hoe mensen met elkaar omgaan, gebruiken leren kennen. Het asielzoekerscentrum hoopt meer gelijke projecten op te zetten.

Bron: atv.be

1 REACTIE

  1. Een zeer raar voorstel. Ten eerste aangezien de eisen ten aanzien van de verklaring omtrent gedrag steeds meer worden aangescherpt. Asielzoekers hebben geen verleden in onze systemen waarop kan worden teruggevallen, en derhalve kan geen vog worden overlegd. Ten tweede wordt strenger gecontroleerd op de taalvaardigheid van medewerkers in de kinderopvang. Als je deze eisen hard maakt kun je geen asielzoekers inzetten. Daarnaast zie ik hier de zoveelste poging om aan goedkoop personeel te komen. Op een moment waarop de overheid het aantal stagiairs wil verminderen omdat dit juist al een probleem vormde.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.