Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alles over de laatste coronaversoepelingen in de kinderopvang

Afgelopen dinsdag 15 februari was er weer een persconferentie, met – heel fijn – veel goed nieuws! Er wordt komende tijd flink versoepeld en we gaan stap voor stap weer terug naar het oude normaal. Wat betekent dit voor de kinderopvang? We zetten alle concrete versoepelingen voor je op een rij.
versoepelingen-in-kinderopvang
Oksana Kuzmina / stock.adobe.com

Huidige versoepelingen

Op dit moment gelden de volgende versoepelingen:

  • Het thuiswerkadvies verandert naar maximaal 50 procent van de werktijd op kantoor. Probeer zoveel mogelijk (of als je inmiddels gewend bent) vanuit huis te werken. Kom niet allemaal tegelijk naar kantoor en hou je aan de basisregels (handen wassen, bij klachten testen e.d.).
  • De quarantaineperiode wijzigt van 7 dagen naar 5 dagen, mits je 24 uur klachtenvrij bent. Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort. Dat kan de kinderopvang enorm helpen met het tekort aan beschikbaar personeel!

Versoepelingen vanaf 25 februari

Per 25 februari gelden de volgende versoepelingen:

  • De 1,5 meter-maatregel komt (eindelijk!) te vervallen; zo ook looproutes e.d. Ook hiervoor geldt dat de maatregel komt te vervallen, maar het advies is om elkaar wel de ruimte te blijven geven.
  • De mondkapjesplicht komt te vervallen. Daar waar mensen dat prettig vinden of het heel druk is, is het advies om de mondkapjes te dragen of in te zetten.
  • De adviezen omtrent hygiëne (handen wassen, hoesten in elleboog, etc) en testen bij klachten blijven voorlopig gelden.

Zwanger

Het advies voor zwangere medewerkers (28 weken en verder) blijft gelden. Dit betekent nog steeds dat geadviseerd wordt om voor zwangere medewerkers andere, passende werkzaamheden te organiseren. De sector en het ministerie zijn hierover in gesprek met het RIVM, maar vooralsnog lijken hierin geen versoepelingen plaats te vinden.

Taxivervoer

In het openbaar vervoer blijft de mondkapjesverplichting van kracht, dit geldt ook voor het halen en brengen naar kinderopvang en schoollocaties d.m.v. taxivervoer.

Ouders

Ouders zijn weer welkom in de locaties en op de groep. Het is echter aan jou als organisatie hoe je hier invulling aan geeft en hoe je hierover afspraken maakt met de ouders. Een organisatie kan dus ook anders besluiten.

Meer info

De protocollen zullen worden aangepast op de nieuwe situatie. Deze volgen z.s.m. Download hier de visual van de Rijksoverheid met alle aanpassingen de komende dagen/weken.

Hopelijk heeft de verkorte quarantaineperiode een positief effect op het personeelstekort. Veel bso’s, kinderdagverblijven en peutergroepen moeten namelijk momenteel ouders verzoeken om hun kind thuis te houden, omdat er door coronaregels en -besmettingen niet voldoende personeel is voor het totale aantal kinderen dat normaal wordt opgevangen. Dit leidt tot extreme situaties. Lees er hier meer over >>

Bronnen: BMK, BK

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.