Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Alleen koorts? Huisgenoten hoeven niet thuis te blijven

Volgens een nieuwe beslisboom voor kinderen in de opvang en het basisonderwijs blijven alle huisgenoten thuis als één van de huisgenoten koorts en/of benauwdheid en coronagerelateerde klachten heeft. Maar als een huisgenoot alleen koorts heeft of benauwd is, zonder andere coronagerelateerde klachten, dan hoeven huisgenoten niet thuis te blijven.
Fotolia

De aangepaste versie van de beslisboom is opnieuw ontwikkeld op basis van de richtlijnen van het RIVM, in nauw samenwerking met oudervereniging BOinK en AJN Jeugdartsen Nederland. De beslisboom is een leidraad voor ouders en medewerkers in de kinderopvang (kinderdagverblijf, peuteropvang, bso en gastouder) en het basisonderwijs.

Met hulp van de beslisboom kun je beoordelen of een kind wel of niet naar de kinderopvang/school mag. Er is één beslisboom voor kinderen van 0 jaar t/m groep 8.

Breder gebruik

Oorspronkelijk is de beslisboom opgezet voor kinderen met een neusverkoudheid. In de praktijk wordt de beslisboom echter breder gebruikt. Daarom is ervoor gekozen de beslisboom toepasbaar te maken voor alle situaties waarin er sprake is van gezondheidsklachten bij het kind. De wijzigingen zijn al in de Nederlandstalige versie doorgevoerd. Aan de update van de Engelstalige beslisboom wordt nog gewerkt.

De belangrijkste verduidelijking in de nieuwe versie heeft betrekking op koorts en/of benauwdheid zonder andere klachten.

Andere wijzigingen

Andere wijzigingen zijn onder meer:

  • De titel van de beslisboom is aangepast: ‘verkouden’ is komen te vervallen.
  • De volgorde van de vragen is aangepast. Het uitgangspunt van de coronamaatregelen is dat alle huisgenoten thuis blijven als iemand uit het huishouden corona heeft. Dit is dan ook de startvraag van de boom geworden.
  • Ook blijven alle huisgenoten thuis als één van de huisgenoten koorts en/of benauwdheid en coronagerelateerde klachten heeft. Andersom geldt dus ook: als een huisgenoot alleen koorts heeft of benauwd is, zonder andere corona-gerelateerde klachten, dan hoeven huisgenoten niet thuis te blijven. Mits de huisgenoten zelf geen klachten hebben uiteraard.
  • De vraag van verlies van reuk en/of smaak is komen te vervallen omdat hiervan bij kinderen vrijwel geen sprake is.
  • De thuisblijfregels na terugkomst uit een oranje of rood gebied zijn toegevoegd: heeft het kind een neusverkoudheid én komt het uit een oranje of rood gebied dan moet het 10 dagen in quarantaine.
  • Bij de informatie over testen is komen te vervallen dat een kind getest moet worden als het in de risicogroep valt. Een kind kan wel getest worden als het onderdeel uit maakt van een uitbraakonderzoek.

De complete beslisboom kun je hier downloaden.

 

 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.