Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Alle Duitse peuters recht op kinderopvang

De Duitse regering heeft besloten dat er vanaf 1 augustus 2013 voldoende kinderopvang moet zijn voor ieder één- of tweejarig kind in Duitsland. In veel gemeenten is men koortsachtig bezig om het opvangaanbod klaar te hebben, zo meldt dagblad Trouw
Alle Duitse peuters recht op kinderopvang
Foto: ANP Photo

Het grootste probleem van Duitsland is volgens bondskanselier Angela Merkel de demografische ontwikkeling: er worden veel te weinig kinderen geboren. De regering wil daarom Duitsers verleiden om meer kinderen te krijgen en een van de belemmeringen daarvoor is het gebrek aan kinderopvang.

Recht

Vanaf augustus heeft ieder kind van een of twee jaar oud recht op een plek en dat kunnen ouders desnoods met een gang naar de rechter opeisen. Uit berekeningen van het ministerie voor Gezinszaken moeten er in korte tijd 200.000 plekken gecreëerd worden.

Kwaliteit

Die plekken zouden er volgens de minister inmiddels al zijn, maar de deskundigen geloven dat niet. Vooral de grote steden zouden achterlopen. Ook zou de kwaliteit te wensen overlaten. Er zouden te weinig pm’ers beschikbaar zijn, dus er wordt ingezet op omscholingscursussen en verkorte opleidingen.Geboortecijfer


Er zijn ook sceptici die denken dat meer kinderopvang er niet voor zal zorgen dat de Duitsers meer kinderen krijgen. Duitsland heeft al jarenlang het laagste geboortecijfer van Europa van iets meer dan acht baby’s per duizend inwoners. De kosten van kinderopvang zijn in ons buurland veel lager: 1500 euro per jaar voor een peuter uit een gezin met een modaal inkomen. Desondanks heeft dit de animo om kinderen te krijgen niet verhoogd.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.