Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Advies: geef baby’s één vaccinatie minder tegen kinkhoest

Susan Schaeffer
De meeste zuigelingen hoeven maar twee vaccinaties tegen kinkhoest, mits de moeder tegen kinkhoest is gevaccineerd tijdens de zwangerschap, schrijft de Gezondheidsraad. Voor uitzonderingsgroepen blijven wel drie vaccinaties nodig.
Pixabay

Vanaf 2019 wordt aan zwangere vrouwen vaccinatie tegen kinkhoest aangeboden. Als een moeder gevaccineerd is, is haar kind vanaf de geboorte ook beschermd. Daardoor kan de eerste vaccinatie bij baby’s worden uitgesteld en het aantal doses worden verminderd van drie naar twee.

Uitzonderingsgevallen

De Commissie Vaccinaties van de Gezondheidsraad concludeert dat deze aanpassing voor de meeste kinderen leidt tot een gelijkwaardige bescherming tegen kinkhoest en de andere ziekten waartegen gelijktijdig gevaccineerd wordt. Bij enkele uitzonderingsgroepen bestaat wel een hoger risico op infectie als de eerste vaccinatie wordt uitgesteld. De commissie adviseert daarom om voor deze uitzonderingsgroepen een ander vaccinatieschema te hanteren met drie doses.

Bron: Gezondheidsraad

Lees hier de adviezen van de Gezondheidsraad over kinkhoestvaccinatie

Eerder dit jaar besloot staatssecretaris Blokhuis tot een uitbreiding van vaccinatie tegen meningkokken. Ruim een half miljoen extra kinderen krijgt hier volgend jaar een extra vaccinatie tegen. In de afgelopen jaren is een stijging te zien in het aantal infecties met type W van deze ziekte. In 2017 werd dit type van de ziekte nog gemiddeld zes keer per maand geconstateerd en dat was in 2018 al gemiddeld tien keer per maand. Het RIVM verwacht dat de stijging doorzet als er niets extra’s wordt gedaan. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.