Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Advies aan gemeenten: betaal de facturen voor noodopvang direct

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een richtlijn gepubliceerd voor de facturering van de noodopvang tijdens de coronacrisis. Het advies luidt om kinderopvangorganisaties niet te laten wachten op uitbetaling.
AdobeStock

Dit meldt de VNG. Het ministerie van SZW doet de uitbetaling op basis van het aantal kinderen tot 12 jaar per gemeente. In totaal is hiervoor 23 miljoen euro beschikbaar.

Kinderopvangorganisaties kunnen de kosten van hun extra inzet tijdens de noodopvang factureren bij de gemeente. Het gaat hierbij om de extra inzet in de periode van 16 maart t/m 7 juni en voor de avond-/nacht-/weekendopvang ook in de periode van 8 juni tot 1 juli.

Daadwerkelijke kosten

De procedure behelst het factureren van de daadwerkelijk gemaakte kosten bij de gemeente. Iedere gemeente kent een eigen vorm van afhandeling voor het uitbetalen hiervan facturen. Gemeenten kunnen direct uitbetalen of wachten op de uitkering van het Rijk. Gezien de signalen vanuit de branche dat kinderopvangorganisaties in financiële problemen dreigen te komen, adviseert de VNG om in alle redelijkheid te betalen op basis van de facturatie.

Als kinderopvangorganisaties noodopvang hebben verzorgd zonder overleg met de coördinator noodopvang van de gemeente, is het raadzaam om in overleg alsnog vast te stellen wat de noodzaak van opvang is geweest, adviseert de VNG. Zo kan met terugwerkende kracht worden besloten of de gemaakte kosten onder deze regeling vallen.

De complete richtlijn vind je hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.