Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Word een Social Smartie (8+)

Social media horen bij het sociale leven van tieners. 92 procent van de Nederlandse tieners heeft een mobiele telefoon. Zo maak je ze op een creatieve manier mediawijs: maak kaarten in de vorm van een mobieltje, waarop je elke dag een smiley-sticker kunt krijgen. Wie vijf stickers op zijn kaart heeft, is officieel een Social Smartie.
Foto: iStock

Sticker 1: Wijs gebruik
Een rondje langs experts leert dat voor deze doelgroep één tot anderhalf uur schermtijd per dag de max is. Bespreek: is het gezellig als iedereen de halve middag naar zijn telefoon staart? Maak afspraken, bijvoorbeeld: als je in de bso komt en even wilt Snapchatten, Instagrammen, Facebooken of gewoon contact hebben met je ouders, trek je dan een kwartier terug met je telefoon. Ben je klaar, kom dan gezellig theedrinken en praten. Doe de telefoons in een mand of een veilige opbergbox, waar ze meteen worden opgeladen.

Sticker 2: Pas op met gegevens
Check met de kinderen: wie heeft zijn adres, e-mail of telefoonnummer op social media staan? Wat moet je nog meer niet doen? Denk aan te blote foto’s of foto’s waar je later liever niet aan wordt herinnerd.

Sticker 3: Alleen vrienden
Het is leuk om te chatten met je vrienden, maar doe dat niet met vreemden. Je weet nooit echt met wie je praat. Helaas liegen veel mensen op internet. Een ouder iemand kan net doen alsof hij ook tien is en vrienden wil zijn. Zo iemand pikt gewoon een foto van internet en maakt een account aan. Laat zien hoe makkelijk dit kan. Check met de kinderen: heb je contacten die je nooit hebt ontmoet?

Sticker 4: Geen geheimen
Later mag je natuurlijk doen wat je wilt, maar als je op de bso zit, is je account geen geheim voor je ouders en internetsurfen gebeurt openlijk. De pedagogisch medewerker mag altijd meekijken.

Sticker 5: Ik pest niet
Cyberpesten is een probleem. Uitschelden via sms, samenspannen in een chat, gemene foto’s van elkaar online zetten of zelfs expres een virus sturen via e-mail. Praat er open over met de kinderen. Wie heeft wel eens gepest en wie is slachtoffer geweest? Door ervaringen uit te wisselen, zorg je voor bewustwording. Sluit af met goede afspraken.

Wwweetjes
www.jekindopinternet.nl: download de cursus voor online veiligheid voor 7 tot 12 jaar.
www.halt.nl/veilige-school/sociale-media-en-online-veiligheid: Halt geeft les in online veiligheid. Een van de onderwerpen is digipesten.
www.veiliginternetten.nl: kijk onder de thema’s bij ‘Kinderen online’.
www.oudersvannu.nl: onder ‘Schoolkind’ en ‘Praktisch en veiligheid’ vind je info over veilig internetten.
www.vpngids.nl: In de categorie ‘veilig internet’ en subcategorie ‘kind & jeugd’ kun je een dossier vinden omtrent het waarborgen van de online veiligheid van kinderen. Het is tot stand gekomen met medewerking van verschillende professionals op het gebied van cybersecurity, online privacy, pedagogiek en mediawijsheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.