Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verkeersdag

Houd een speciale Verkeersdag, waarbij ook ouders een kijkje kunnen komen nemen. Kies een dag met mooi weer, dan kun je alle verkeersactiviteiten en spellen buiten houden. Zorg wel dat je een back-up plan hebt voor slecht weer. Een rijtje tips voor activiteiten die je met groepjes kinderen kunt doen en gasten die je kunt uitnodigen.
Verkeersdag
Foto: ANP Photo

Verkeerskleed (2 tot 4 jaar)

Je kunt dit simpel of wat ingewikkelder aanpakken. Maak een verkeerskleed. De simpele methode: neem een oud laken en een zwarte viltstift en teken daar wegen, huizen, boompjes, zebrapaden, treinrails, verkeerslichten en bruggen op. Zo’n laken is alleen geschikt voor binnen. Je kunt ook een steviger kleed aanschaffen en de wegen en andere zaken er op borduren met grof garen of wol. De kinderen kunnen op het kleed met auto’s en treintjes spelen.

 

Ga er op uit (4 tot 6 jaar)

Zorg voor een groot aantal begeleiders en trek er op uit in eigen stad of dorp. Neem actief deel aan het verkeer. Maak een kort busritje, rijd een stuk met de metro of probeer één traject met de trein. Laat de kinderen helpen om kaartjes te kopen en af te stempelen. Praat met de kinderen over dit avontuur. Wat vinden ze leuk aan elk vervoermiddel? Is de bus sneller dan de trein? Wat is beter voor het milieu, een volle bus met veel reizigers of een auto met slechts jou en mama?

 

Verkeersspel (6 tot 8 jaar)

Houd een eenvoudig verkeersspel op het buitenplein. De kinderen hebben van te voren enkele verkeersborden geleerd: het stopbord en de voorrangsborden bijvoorbeeld. Ga het nu testen in de praktijk. Verdeel de kinderen in groepjes. Creëer een verkeerssituatie. Op één ‘weg’ komen de oranje hoekige verkeersborden. Dit is de voorrangsweg. Eén groepje loopt over deze weg. Een ander groepje komt van een zijweg en heeft een ‘Geef voorrang’ bord, de witte driehoek met de rode rand. De twee groepjes mogen onderling beslissen. Wie heeft voorrang? Als de groepjes het goed hebben krijgen ze elk een punt. Creëer zo meerdere hele eenvoudige verkeerssituaties, bijvoorbeeld met een zebrapad en een verkeerslicht.

 

Wijkagent (alle leeftijden)

Politieagenten zijn altijd indrukwekkende figuren voor kinderen. Het mooie uniform, de autoriteit die ze uitstralen, de politiewagen, het zwaailicht, het is allemaal erg spannend. Nodig de wijkagent uit om met de kinderen te komen praten, laat de kinderen een ritje maken in de politiewagen en betrek de agent bij de activiteiten. Laat hem/haar ook praktische zaken aankaarten, zoals het op slot zetten van je fiets, anders wordt hij gestolen.

 

Parkeerpolitie

Waar mag je eigenlijk wel en niet parkeren? Het is aardig om met iemand van de parkeerpolitie door de buurt te lopen en te kijken hoe iedereen is geparkeerd. Staan de auto’s netjes in de vakken? Wanneer krijg je een boete? En waar mag je eigenlijk je fiets parkeren?

 

Verkeershapjes en –drankjes

Bij een Verkeersdag horen natuurlijk ook speciale hapjes en drankjes. Maak rode, oranje en groene limonade met ranja en voedselkleurstof en zet de glazen neer in een verkeerslichtopstelling. Maak van cakejes met witte en rode glazuur stopborden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.