Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thematafel insecten

Jonge kinderen zijn van nature vaak niet bang van insecten. Wij als volwassenen leren hen dat deze dieren ‘eng’ zijn. Probeer dat nu eens anders aan te pakken met een thematafel rond insecten. Voorwaarde hierbij is dat je oppast dat het niet wreed is voor de dieren. Leer de kinderen dat ze alleen mogen kijken en niet aankomen, geef de dieren dagelijks verse blaadjes en vocht en laat ze na een paar dagen, hooguit een week, weer vrij in de natuur. Potten en bakken waar een deksel op komt, krijgen uiteraard voldoende luchtgaatjes. Breng de kinderen respect voor de natuur en voor de dieren bij. Gebruik de insectentafel om samen naar te kijken en over te praten. Let op de bewegingen van de dieren, hoe zien ze er uit en wat eten ze? Laat de kinderen helpen bij het voeden (blaadje in de bak doen) en water geven. Je kunt bakken binnen houden, maar buiten is prettiger in verband met het risico van ‘ontsnappingen’. Enkele tips voor diverse insectenbakken.
Thematafel insecten
Foto: ANP Photo

Pissebedden

Pissebedden verstoppen zich graag onder stenen en tegels en houden van vocht. Neem een aquariumbak of grote pot, vul deze met aarde en leg er stenen en stukken stoeptegel in. Leg er ook wat plantjes in en stukken aardappel. Zet de bak niet in de zon en spuit hem elke dag goed nat met de plantenspuit. Om naar de pissebedden te kijken, tilt de pedagogisch medewerker even een steen op. De kinderen mogen alleen kijken, want voor hen geldt: niet aankomen.

 

Lieveheersbeestjes

Neem een aquariumbak, doe er een laag zand in en maak er een mooi landschap van met takjes en plantjes. Lieveheersbeestjes eten het liefst bladluis, dus je kunt wat blaadjes met luis voor hen plukken. Ook druppeltjes honing worden gewaardeerd door de lieveheersbeestjes. Ze kunnen soms dagen op een plek blijven, dus weinig kans dat ze de bak verlaten, maar als ze dat doen, is dat geen ramp.

 

Mieren

Dit is een uitdaging, want mieren blijven niet snel in een bak zitten. Ze kunnen ook gemakkelijk ontsnappen door kleine kieren, dus weet welk risico je neemt met een mierenbak binnen. Deze bak is alleen geschikt voor buiten. Ook voor mieren geldt: neem een glazen bak of pot met aarde/zand en leg er veel blaadjes in. Een paar korreltjes suiker of een druppel jam zorgen ervoor dat de mieren het druk krijgen.

 

Rupsen

Rupsen floreren prima in een aquariumbak of grote glazen pot, maar je moet hem wel met een gaasdoek en elastiek afsluiten, anders kruipen ze er uit. Maak een mooi landschap met takjes zodat ze kunnen klimmen. Leg elke dag een paar takjes met verse blaadjes in dit rupsenverblijf, maar maak ze eerst goed nat.

 

Extra: wormenpot

Wormen passen eigenlijk niet bij de insectentafel, want wormen zijn geen insecten. Maar het is wel erg leuk om hen te zien kronkelen voor het glas. Neem een lange glazen pot, bijvoorbeeld een lange wekpot en vul deze met een mengsel van aarde en zand. Zorg dat de grond vochtig blijft door dagelijks flink te sproeien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.