Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vergroot en verklein! (8+)’

Waarom vinden we poppenhuizen zo leuk? Of Madurodam; onze wereld in miniatuur? Tegelijkertijd vinden we het ook grappig als we over de A44 in de buurt van Leiden rijden en de enorme menselijke figuur zien zitten van museum CORPUS. Een klein voorwerp uitvergroot zien of juist iets groots als een maquette, doet iets prettigs met onze hersenen. Verdeel de groep in ‘Vergroters’ en ‘Verkleiners’ en ga aan de slag.

Gebruiksvoorwerpen groot
Zorg voor een goede voorraad gratis materiaal, dat als basis kan dienen voor ‘Vergroot’. Denk aan een regenton, verpakkingskokers, dozen, houten kistjes, kippengaas, een oude computer, meubilair en ingrediënten voor papier-maché (kranten en behangersplaksel). Zet alles op het buitenplein en ga met de groep brainstormen. Zit er iets tussen wat al ergens op lijkt? Is die platte doos niet net een reusachtige mobiele telefoon? En die lange dunne plank gecombineerd met die gebroken bezemborstel zouden samen een tandenborstel kunnen vormen.

Thema
Een thema helpt bij het afbakenen van de brainstorm. Een voorbeeld: reuzentafel. Een regenton wordt een bloemenvaas met enorme bloemen en een emmer wordt omgebouwd tot koffiemok-met-oor. Als de reuzentafel klaar is, kun je een grappige fotoshoot doen. Kiekeboe uit de bloemenvaas en allemaal een slokje nemen uit de reuzenmok.

Verklein
Voor de priegelaars is ‘Verklein’ de juiste activiteit. Eerst ga je met elkaar ideeën opdoen. Zijn er musea in de omgeving die maquettes hebben van historische gebouwen? Breng een inspirerend bezoekje. Vervolgens kiezen de kinderen de miniwereld die zij willen creëren. Ook hier kan met kosteloos materiaal veel worden bereikt. Zorg voor een stevige ondergrond van dik karton of een plaat board en voor materialen zoals doosjes, potjes, restanten vloerbedekking, behang, et cetera.
Met de miniatuurwereld kun je alle kanten op. De kinderen kunnen de realiteit nabootsen met een verkleinde versie van een zwembad, strand of huiskamer in een doos. Maar minstens zo leuk is het maken van een fantasiewereld. Een nieuwe planeet waarvoor ze als basis een voetbal of strandbal kunnen bekleden met papier-maché. Elk kind kan zijn eigen kleine wereld bouwen, maar je kunt ook een lege ruimte gebruiken om als groep samen te werken en de vloer te gebruiken als basis voor een miniatuurstad.

Frustratie
Om gebouwen, voorwerpen en mensjes in het klein na te maken voor de miniwereld moet je best veel geduld hebben. Frustratie ligt dan ook op de loer. Er sneuvelt van alles in onhandige kindervingers. De oplossing hiervoor: adviseer de bouwers om dingen niet te klein en niet te gedetailleerd te maken. En mocht even alles aan elkaar plakken of een kind gaat net op zijn creatie staan, neem dan een ontspannende pauze met een lekker kopje thee. Sluit de activiteit af met een expositie van alle foto’s en kunstwerken voor de ouders.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.