Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Veilig klimmen en klauteren (8+)’

Het is zomer, er wordt veel buiten gespeeld en geklauterd op het klimrek, een boomstam of een fraaie boom. Als pedagogisch medewerker ben je vaak toch een beetje bezorgd dat de kinderen gemeen vallen. Pak het daarom goed aan en leer de kinderen veilig vallen. Hierdoor groeit hun zelfvertrouwen en is de kans dat ze zich echt lelijk bezeren een stuk kleiner. Af en toe een buil of een blauwe plek hoort er natuurlijk bij.

Opbouwen
Bouw rustig op: laat de kinderen eerst op boomstammen en bielzen klimmen voor je die uitdagende boom laat beklimmen. Geef altijd aan dat er grenzen zijn. Zet bijvoorbeeld met witte verf een streep op de bast om aan te geven tot waar de kinderen mogen klimmen, bijvoorbeeld tot de eerste lage takken. Heb je een heuvel op het buitenterrein? Heuvels zijn heerlijk. Je kunt er oprennen, afrollen en bovenaan heb je het gevoel dat je de koning van het speelplein bent. Bedenk spellen waarbij de kinderen de heuvel moeten op- en afrennen. Heel eenvoudig, zoals ballen verplaatsen van een mand onderaan de heuvel naar de top.

Veilig klimmen
Leer de kinderen klimtechnieken. Als je in een klimrek klimt, leg je niet je hand met alle vingers op de buis, maar laat je je duim aan de onderkant, zodat je goede grip hebt. Ook verstandig: slechts één hand of voet mag los. Oefen op het klimrek. Je pakt stevig met twee handen het klimrek vast en gaat klimmen. Hardop zegt het kind: voet. Op dat moment verplaatst het één voet, terwijl de andere voet steunt en de handen goed vasthouden. Hebben beide voeten weer steun, dan mag één hand los en zegt het kind: hand. Zo ben je altijd ‘gezekerd’ door je eigen handen en voeten.

Veilig vallen
Veilig vallen kun je leren. Veiligheid NL heeft hiervoor een lespakket ontwikkeld: Vallen is ook een sport. Valpedagoog Yos Lotens leert kinderen niet op hun hoofd of armen vallen en oefent dat in veilige situaties met dikke matten. Kijk op www.veiligheid.nl/kinderen-professionals, klik op scholen en vervolgens op Vallen is ook een sport. Ook op www.vallenenopstaan.be vind je veel video’s over veilig vallen. Onderzoek toont aan dat als kinderen goed leren vallen het aantal letsels wordt gehalveerd.

Klimparcours
Maak een eigen klimparcours. Ga met de kinderen in conclaaf: wat willen zij? Een eigen klimpark kun je net zo simpel maken als je wilt. Vraag de gemeente of er omgezaagde boomstammen beschikbaar zijn. Maak een heuvel met een grote partij aarde of bouw een bielzentoren of touwladders aan een stevige palenconstructie. Het hoeft niet erg hoog te zijn.

Wwweetjes
Een leuk uitstapje voor de bso: bezoek een klimpark. Sommigen hebben ook voor jongere kinderen een hoek met klim- en klauteruitdagingen. Kijk op www.klimparkbiesbosch.nl, www.klimpark.nl, www.klimparkgids.nl of www.klimbos.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.