Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Littekens vertellen een verhaal (8+)’

Als je valt of je snijdt, is de schram met een week alweer genezen. Maar soms blijft een litteken achter. Zo’n litteken vertelt een verhaal en maakt je uniek. De achtplussers verdiepen zich in littekens.

Schrijven over pijn
Haast iedereen in de bso heeft al wel een litteken. Een gebroken arm die moest worden geopereerd. Een flinke jaap in je been, waar nog steeds een streepje van te zien is. Daar zit vaak een bijzonder verhaal achter, want zo’n verwonding krijg je niet zomaar. Wie al kan schrijven, mag zijn verhaal opschrijven. Wie geen litteken heeft, heeft zich vast weleens flink pijn gedaan. Beschrijf wat voor dag het was, wat je ging doen, wat er gebeurde en hoe je je voelde.

Verhalen vertellen
Ga nu in een gezellige hoek zitten met elkaar, een beetje chillen en vertel om beurten je verhaal. Wie een litteken heeft, mag dat laten zien, maar dat hoeft niet. De pedagogisch medewerkers doen ook mee en vertellen iets over een litteken. Je kunt er voor kiezen om aan de kinderen een litteken van een ernstige hartoperatie of keizersnee (of een stukje daarvan) te laten zien, maar licht wel van tevoren ouders in, zodat zij daar met de kinderen thuis verder over kunnen praten.

Brandwonden
Hoe krijg je littekens? Een ernstige verwonding is een brandwond. Je kunt je branden doordat een pot thee die omvalt, doordat je je hand per ongeluk onder de hete kraan houdt of je doordat je onvoorzichtig bent met vuurtje stoken of vuurwerk. Wellicht is er iemand in de omgeving die een brandwond heeft opgelopen en de kinderen daarover wil vertellen. Het is oké om iemand uit te nodigen met ernstige littekens van brandwonden, maar bereid de kinderen wel goed voor. Het kan immers schokkend zijn. Praat van tevoren door: hoe gedraag je je bij iemand die er anders uitziet door ernstige verbranding? Mag je vragen stellen, is het vervelend als je naar iemand staart met zulke littekens, hoe voorkom je dat je iemand kwetst, hoe toon je respect? Kinderen kunnen door dit bezoek beter leren omgaan met mensen die er afwijkend uitzien.

Eerste hulp
Het laatste onderwerp is meteen een goede gelegenheid om kinderen te leren wat je moet doen bij brandwonden. Waar zijn de risico’s op brandwonden in de bso? Wordt er gekookt, kan de warme kraan heel heet worden of wordt er weleens vuurtje gestookt buiten? Je kunt oefenen hoe je op de juiste manier vlam in de pan of een brandje door een omgevallen kaars blust. Maar ook: wat doe je als je een brandwond oploopt of als een ander kind zich brandt? Snelle actie voorkomt ernstige verwondingen. Oefen met elkaar en geef de informatie ook door aan ouders, zodat zij met de kinderen verder kunnen praten en oefenen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.