Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kwistig kwasten (8+)’

Schilderen geeft veel voldoening, daarom vinden kinderen het leuk om te doen. Met een flinke roller en een royale bak verf tover je in een middag een hele muur om in een nieuwe kleur en creëer je een totaal andere sfeer. Zijn er in de bso schilderklussen? Betrek er de kinderen bij en maak er een uitdagend en creatief project van.

Inventarisatie
Kinderen in de bso-leeftijd worden graag serieus genomen. Ze vinden het prettig om betrokken te zijn bij het plannen van activiteiten. Als je een rondje bso doet om te zien welke schilderklussen er zijn, doe dat dan mét de kinderen. Welke binnenwanden en buitenhekjes zijn toe aan een schilderbeurt of zou je willen opvrolijken? De recreatieruimte is bijvoorbeeld in geen jaren geschilderd? Tijd om de kwast te grijpen. Bespreek met de kinderen hoe de ruimte aanvoelt en wat zij zouden wensen. Moet de ruimte licht, vrolijk, spannend, spetterend of avontuurlijk worden?

Muurschildering
Stel, de kinderen kiezen voor ‘vrolijk’ in de recreatieruimte. Welke kleuren horen daarbij? Ga een stap verder en brainstorm over een specifiek thema: voorjaar (met veel bloemen), zomer (strand), kermis (veel bonte kleuren) of kunst (bizarre vormen). Ook met ‘avontuurlijk’ of ‘spetterend’ kun je alle kanten uit. Koppel er met elkaar een spannend thema aan, zoals avontuurlijke sporten, safari of onderwaterwereld. Bedenk samen welke kleuren de wanden krijgen en nog leuker: een thematische muurschildering voor een van de wanden.

Ontwerpen
Houd de meeste wanden rustig zodat je die kunt gebruiken voor exposities. Eén wand mag een prachtige mural worden. Wees niet bang dat dit te moeilijk is. De kinderen kunnen internet gebruiken om plaatjes te downloaden en schetsen die met potlood of grijze verf op de muur. Houd de ontwerpen eenvoudig. Je zult verrast zijn over het leuke resultaat.

Driedimensionaal
Bespreek tijdens de brainstorm over de muurschildering ook driedimensionale opties. Na het schilderen kun je met allerlei materialen de wand opleuken. Bij natuurlijke decors kun je denken aan zijden, papieren en houten bloemen of vogels. Deze extra’s worden later op de muur aangebracht of ervoor gehangen, zodat de schildering nog meer gaat leven.

Materialen
Steeds meer verf in Nederland is op waterbasis, wat het een stuk makkelijker maakt om de kinderen weer schoon te poetsen na afloop. Waarschuw ouders van tevoren dat de kinderen hun oude kleren moeten aantrekken en zorg voor plastic wegwerphandschoenen. Houd gezichten in de gaten. Schilderspatten in de ogen of mond zijn niet fijn, die moet je meteen uitspoelen. Tip: laat een huisschilder uit de buurt een paar uur met de kinderen oefenen met het indopen en uitrollen van verfrollers, het hanteren van kwasten en het afplakken van randjes.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.