Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Anders dan anders

Met blokken moet je bouwen en op een krukje hoor je te zitten, toch? Waarom eigenlijk. Kinderen gebruiken dingen vaak op onverwachte en originele manieren. Bekijk speelgoed en materialen eens helemaal anders. Een aantal voorbeelden.
Anders dan anders
Foto: ANP Photo

Blokken worden bootjes

Met houten blokken kun je niet alleen bouwen. Het zijn ook prachtige bootjes in een flinke (ondiepe) bak met water. Zorg voor grote en kleine blokken, platte en dikke. Leg een paar blokken in het water, zodat de kinderen zien dat ze drijven. Zodra ze dit doorhebben, gaan ze er zelf mee aan de slag. Kleine blokjes op het grotere drijvende blok stapelen tot het geheel omvalt bijvoorbeeld.

Krukjes op zijn kop
Bij binnenkomst staan alle krukjes al op zijn kop. Sommige kinderen zullen ze rechtzetten, anderen ontdekken nieuw spel. Omgekeerde krukjes zijn leuk om in te klimmen en functioneren ook als huisjes voor knuffels en poppen. Je kunt een krukje over de grond schuiven als je de poten vasthoudt, net als een slee.
Leent de tafel zich er ook voor? Leg hem dan op zijn kop neer. Het is leuk voor de kinderen om de tafel nu als huis of boot te gebruiken. Een doek over de poten wordt het dak.

Alles maakt geluid
Laat de kinderen je kopiëren. Neem een houten pollepel in de hand en ga op zoek naar geluiden in de binnenruimte. Klop op de tafel, zet een emmer of een afwasteiltje op zijn kop en laat een doffe roffel horen. Sla tegen de muur, het houten deurkozijn en tik twee lepels tegen elkaar. Je zult zien dat de kinderen graag meedoen. Leg een stapel houten en stalen lepels op tafel en kijk wie zich aansluit bij je geïmproviseerde orkest.

Originele uitdossing
Een verkleedpartij met oude kleding, schoenen en hoedjes is altijd leuk. Maar je kunt ook een outfit maken van ongebruikelijke materialen. Visnet, aluminiumfolie, plastic folie en wc-papier vervangen textiel. Afwasteiltjes, kleine emmers, rieten mandjes en plastic bloempotten fungeren als hoofddeksels. Schoenen maak je van dozen of plastic zakken. Kinderen vinden dit leuk omdat het anders en speels is.

Memory met plastic bekers
Speelgoed is goed te improviseren. Koop een rol plastic bekertjes en zet er twintig op een gladde vloer of op tafel. Verstop onder de plastic bekertjes steeds twee dezelfde kleine voorwerpen. Twee blauwe blokjes, twee puzzelstukjes, twee rode doppen, et cetera. Schuif de bekertjes door elkaar en laat een kind steeds onder twee bekertjes kijken. Kan het kind onthouden wat waar zit?

Tot slot nog een rijtje materialen die je anders kunt inzetten:
> Verjaardagsslingers vormen ook creatief verkleedmateriaal. Een dikke slinger fungeert als kleurrijke boa.
> Met dingen die je buiten vindt, kastanjes, takjes, kiezels en dennenappels, kun je winkeltje of keukentje spelen.
> Ga eens bouwen met plastic borden en bekers. Wie komt het hoogst met een bord-beker-bord-beker toren?
> Een grote oude jas (goed gewassen natuurlijk) is net een huisje als je er inzit. Een ander kind kan zijn armen door de mouwen steken tot hij in je huisje is.
> Gooi niet te snel spullen weg. De planken en poten van een kapotte stoel of tafel kunnen netjes gedemonteerd, zonder scherpe uitsteeksels, perfect zijn om buiten hutten mee te bouwen.
> Stevige wasgoedrekjes zonder scherpe punten of randen zijn een prima basis voor een binnenhut.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.