Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteitentip: vanuit alle hoeken (4 tot 6 jaar)

Tekenen en fotograferen vanuit diverse hoeken, met steeds een ander perspectief. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. Zorg voor een eenvoudige digitale camera, vellen papier op een stuk karton (bijvoorbeeld met elastieken of vastgezet met plakband) en duik voor deze ‘Activiteit van de maand’ met de oudere kinderen in de wereld van perspectief.
Activiteitentip: vanuit alle hoeken (4 tot 6 jaar)
Foto: ANP Photo

Alle teken- en fotografeeroefeningen kun je ook als uitsluitend ‘kijkoefeningen’ doen.

Op de kruin kijken

Als iemand recht voor je neus staat en je wilt hem fotograferen, dan zie je de voorkant van zijn gezicht en lichaam vanaf ooghoogte. Zet één kind neer als model en laat de kinderen foto’s maken. Van voren, maar ook van de zijkant en achterkant. Vervolgens gaan de kinderen op de grond liggen aan de voeten van het kind en kijken dan omhoog. Hoe ziet iemand er dan uit? Maak opnieuw foto’s. Of houd de camera bij je oog en fotografeer je eigen voeten. Herhaal de foto-oefening nu nog een keer staand op de trap of op tafel. Je kijkt nu op de kruin van het andere kind. Een grappige foto. De uitgeprinte foto’s leveren een artistieke collage op.

Meubilair vanuit alle hoeken

Geef elk kind een vel papier op karton, zodat het geheel wat stevigheid heeft en een paar viltstiften. Ga allemaal op je rug onder de tafel liggen en teken wat je ziet. Ga dan naast de tafel zitten en doe hetzelfde. De tafel ziet er nu heel anders uit. De laatste oefening is boven op tafel zitten en dan tekenen.

Op locatie

Een leuke activiteit voor een teken- of schilderuitstapje. Neem pakken viltstiften en vellen papier op karton mee, zodat het papier enige stevigheid heeft. Op een kleedje in het park bekijk je vanaf een afstand een boom en gaat iedereen flink aan het tekenen. Dan verhuist het kleed naar pal onder de boom en vraag je de kinderen om omhoog te kijken. De boom ziet er nu heel anders uit met zijn steile stam en bladerdak waar de zon door prikt. Kunnen de kinderen dit ook natekenen? Je kunt de kijkoefeningen ook doen zonder tekenmateriaal.

Deur op een kier

Een andere opdracht. Ga met de kinderen binnen op enkele meters afstand van een deur zitten. Doe binnen de verlichting uit. Zet de deur open en fotografeer de deuropening en wat je daardoor kunt zien. Als je scherp stelt op buiten, lijkt het binnen wat donkerder te worden. Neem dan zo veel mogelijk afstand tot de deur en klik nog een keer. De ruimte waarin je bent, is nu op de foto wel licht. Ga dan naar buiten en fotografeer de open deur. Kun je binnen iets zien? Dat is best donker. Laat de kinderen spelen met donker en licht.

Fotograferen op lengte

Een baby kruipt over de grond en ziet de wereld vanaf zo’n twintig centimeter vanaf de grond. Het blikveld van een peuter is nog geen meter hoog, maar dat van de pedagogisch medewerker ruim anderhalve meter. Laat de kinderen dit ontdekken door hen te laten fotograferen ‘op lengte’. Eerst spelen ze een baby na. Liggend op de grond fotograferen ze alles wat ze zien. Dan doen ze dit op hun eigen ooghoogte en tot slot nogmaals op de hoogte van de ‘juf’. Dat laatste kan door bijvoorbeeld op een stoel te gaan staan. Probeer maar uit met elkaar wat de juiste lengte is. Bekijk dan met elkaar op een computer de foto’s. De babywereld, de peuterwereld en de volwassen wereld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.