Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de maand: Volg de lijnen

Zet een spannende speurtocht uit met lijnen. De oudste kinderen kunnen helpen om het traject uit te zetten. Er zijn talloze manieren om dit aan te pakken.
Activiteit van de maand.jpg
Foto: MorgueFile

Je kunt dit binnen in het kindercentrum met schilderstape doen, maar ook buiten met stoepkrijt. Om niet tien rollen schilderstape nodig te hebben, kun je een stippellijn maken en af en toe met een pijl de juiste richting aangeven. Een paar leuke varianten voor deze ‘Volg de lijnen’ speurtocht.

Beweeg
Zorg dat de kinderen die de lijnen volgen steeds op een andere plek uitkomen waar ze weer een fysieke opdracht moeten doen. Op de eerste stop (een kruis van schilderstape of krijt) ligt een hoepel en moeten de kinderen een tijdje hoelahoepen, op de volgende stop proberen ze een bal in een korf te schieten of krijgen ze een klimopdracht op het speelrek. Maak het circuit lekker lang, dan kun je de kinderen flink aan het bewegen zetten.

Muziek
De kinderen worden met pijlen van de ene ruimte naar de andere geleid (ook de bezemkast, de keuken en de toiletten doen mee) en overal staat weer een recorder met een kort muziekje of er ligt een instrument. Daar aangekomen gaat de muziek aan en mogen ze lekker dansen of pakken ze het instrument open gaan ze flink aan het roffelen of fluiten. De oudere kinderen kunnen zelf wel een cassetterecorder aanzetten, voor de jongere kinderen doet de pedagogisch medewerker het. Zorg dat de muziekjes heel verschillend zijn zodat ze wild kunnen dansen op stevige muziek, ballet kunnen oefenen op een stukje klassiek en heen en weer kunnen wiegen op shanti.

Opdrachten
Deze ontdekkingstocht buiten is minder beweeglijk, maar wel uitdagend. Bij elke stop voeren de kinderen een opdracht uit, waarbij ze oefenen om samen te werken. Zet een vierkant dienblad op de grond met daarop bekertjes water. Samen dragen de kinderen het dienblad over een aantal meters afstand en dan legen ze de bekertjes zonder ze te laten vallen in een emmer. Andere opdracht: twee kinderen houden een flinke strandbal tussen hun buiken en proberen zo voorzichtig een paar meters te overbruggen. Als de bal valt, beginnen ze opnieuw. Of bouw samen een muurtje van bakstenen dat niet omvalt. Bij elke opdracht moeten de kinderen samen de oplossing bedenken.

Volg de kleuren
Een oefening in kleuren herkennen. Zet een tocht uit in drie primaire kleuren tape of stoepkrijt, bijvoorbeeld rood, geel en blauw. Verdeel de kinderen in drie teams en trek hen rode, gele of blauwe shirts aan. Een muts of een doekje om de arm in de juiste kleur werkt ook. Elke groep volgt zijn eigen kleur lijnen en krijgt andere opdrachten. Behendigheid (gooi een bal door een ring), uithoudingsvermogen (30 seconden op één been staan) en kleurherkenning (kies uit een mand bloemen de kleuren van je team en maak een boeket) worden getest. Je kunt de lijnen af en toe op hetzelfde punt laten uitkomen, zodat alle teams op dezelfde plek een opdracht moeten doen. Daarbij moeten de kinderen dan wel opletten: het blauwe team moet bijvoorbeeld zijn blauwe ballen vanaf drie meter afstand in de blauwe emmer gooien en niet in de rode of gele.

In het Activiteitendossier van Kinderopvangtotaal vind je nog veel meer activiteitentips voor in de kinderopvang. Bekijk ze hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.