Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de Maand: Tentenkamp

Leen een groot aantal tenten in allerlei maten en soorten. Verander de buitenruimte in een kleurrijk tentenkamp voor allerlei zomerse activiteiten.
Activiteit vd Maand tent.jpg
Maak van elke tent een speelhoek met een thema en richt samen met de kinderen de tent op passende wijze in. - Foto: Fotolia

(8 plus) Tent opzetten

Voor de oudste kinderen is het een enorme uitdaging om de tenten op te zetten. Een tent opzetten betekent immers goed samenwerken. Ga samen met de kinderen aan de slag. Bekijk rustig de materialen, laat de kinderen uitdokteren hoe zo’n tent in elkaar steekt en probeer een logisch systeem te vinden. Hoe steekt het geraamte van de tent in elkaar? Welke stap zet je eerst en wie krijgt welke rol? Als de tenten staan, ga je luchtbedden opblazen met een pomp. Opnieuw een leuke uitdaging.

(0 tot 3 jaar) Loungen in de tent

Tenten kunnen dankzij hun kleurige doek heel sfeervol zijn. Vooral rode, oranje en gele tenten hebben dankzij zonneschijn van binnen zacht en mooi warm gekleurd licht. Maak van zo’n tent een relaxtent of knuffeltent. Leg hem boordevol zachte dekentjes, kussens en knuffels en zet een loungemuziekje aan. Een heerlijk relaxplekje, waar ook de baby’s van genieten.

(3 tot 4 jaar) Speelhoeken

Maak van elke tent een speelhoek met een thema en richt samen met de kinderen de tent op passende wijze in. Je kunt de tenten indelen op ‘doen’. Dus een bouwtent (met veel blokken), een puzzeltent, een tekentent, een huistent, enzovoort. Of creëer een dorp met een ziekenhuistent, waar een paar luchtbedden de ziekenhuisbedden vormen, maar ook een kapper, een bakker, een bibliotheek en een politiebureau. Prik op elke tent een pictogram dat aangeeft wat de tent voorstelt.

(2 tot 4 jaar) Kleurenrace

Heb je vier of vijf tentjes met elk een duidelijk andere kleur? Dat vraagt om een kleurenrace. De tentjes worden in een kring gezet op grote afstand van elkaar. In het midden van de kring leg je een picknickkleed en daarop voorwerpen in allerlei kleuren. Als het startsein klinkt mogen de kinderen in rap tempo de voorwerpen naar de juiste tent brengen. De gele teddybeer gaat in de gele tent, de blauwe bal in de blauwe tent en het groene schepje naar de groene. Je kunt ook elk kind een kleur tent toewijzen. Aan het eind kijk je samen of het gelukt is. Ligt de gele tent vol met uitsluitend gele voorwerpen?

(0 tot 4 jaar) Middagslaapje

Het middagslaapje gebeurt natuurlijk tijdens dit tentenkamp ook in de tenten. Het wordt extra leuk als je in elke tent een paar luchtbedden en slaapzakken hebt. Dan krijgt het middagslapen een avontuurlijk kampeertintje.

(4 tot 5 jaar) Tentendans

Stoelendans, maar dan anders. Zet een dansbaar muziekje lekker hard aan en dans met z’n allen tussen de tenten door en om de tenten heen. Eén pedagogisch medewerker houdt haar hand bij de knop. Ze telt af: vijf-vier-drie-twee-een. Vervolgens draait ze de muziek weg. Tijdens het tellen is iedereen al gaan rennen naar de dichtstbijzijnde tent. Wie nog buiten een tent staat als de muziek stilvalt, is af. Zodra de muziek weer draait, mogen de kinderen weer uit de tent komen en verder dansen.

Meer activiteiten bekijken? Ga naar het Activiteitendossier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.