Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de maand: Speurtochten

Speurtochten zijn spannend. Je kunt bij slecht weer binnen een speurtocht houden, maar het is ook een leuke manier om kinderen in aanraking te brengen met buitenzijn en natuur. Een aantal ideeën voor binnen en buiten.
Activiteit van de maand: Speurtochten
Foto: ANP

(2 tot 4 jaar) Zaklampen-speurtocht

Richt een ruimte in met allerlei uitdagingen, veel kussens, zachte matten (bijvoorbeeld een stuk hoogpolig tapijt), schuimplastic noedels en dozen waar je doorheen kunt kruipen. Uitgangspunt is dat de kinderen zich geen pijn kunnen doen in het donker. Verduister dan de ruimte zo goed mogelijk. Elk kind krijgt een zaklantaarn. Maak het spannend met bijvoorbeeld een verhaal over de jungle waarin je rondsluipt om dieren te bekijken. Verstop pluche giraffes en tijgers. Loop, kruip en rol door de ruimte en ontdek alle uitdagingen bij het licht van de zaklantaarns. Belangrijk is wel dat je het leuk houdt. Jonge kinderen kunnen bang worden, dus maak het niet té spannend.

(4 tot 8 jaar) Speuren met lintjes

Deze speurtocht vergt enige voorbereiding. Verdeel de kinderen over twee groepen. De ene groep krijgt de kleur geel, de andere groep rood. Van tevoren zet je een route uit met gele en rode aanwijzingen. Je kunt de speurtocht door het kindercentrum, het park, een stuk bos of de buurt houden. Je weet zelf waar de aanwijzingen zijn, dus je kunt zorgen dat de kinderen er niet aan voorbij lopen. Help echter niet te veel, laat de kinderen speuren naar een gekleurde aanwijzing en zo de route volgen. De aanwijzingen kunnen bestaan uit gele of rode lintjes, beschilderde stenen, potloden, et cetera.

(7+ jaar) Zoeken met kompas

Speuren met een kompas is best moeilijk. Doe dit buiten in kleine groepjes met de oudste kinderen. Leer eerst met elkaar hoe een kompas werkt. Om beurten mag een kind het kompas vasthouden. Het pijltje wijst naar het noorden. Het kind draait zich om, maar de pijl blijft naar het noorden wijzen. Waar is dan het zuiden en waar zijn oost en west? Als iedereen na een tijdje doorheeft hoe een kompas werkt, ga je het voorwerp dat je hebt verstopt in het bos of in het park zoeken. Houd het eenvoudig: laat de kinderen één richting uitproberen. Een pedagogisch medewerker zit bijvoorbeeld ergens met een zak met appels in het oosten van het park achter een boom. Kun je haar vinden? Maar waar is het drinken? Bij een vrijwilliger in het zuiden van het park. Een speurtocht met gezonde beloningen.

(8+ jaar) Landkaarten maken

Een speurtocht doen is leuk, maar een speurtocht maken voor andere kinderen is ook een uitdaging. Verdeel de oudste kinderen in twee groepen. Elke groep verstopt een voorwerp ergens in de buitenruimte of in het kindercentrum. Bijvoorbeeld een mooi ingepakt cadeautje voor de groep zoals een voorleesboek, waar dan later uit voorgelezen kan worden. Elke groep maakt drie landkaarten voor de andere groep. Geef de kinderen daarvoor drie vellen papier van A3 formaat waarop ze aanwijzingen kunnen geven. Begin met landkaart 1. Hoe breng je de buitenruimte in kaart? Teken de paadjes, de bomen, de speeltoestellen en struiken op de kaart. Stippellijnen leggen uit waar landkaart 2 straks verborgen is. Landkaart 2 verwijst weer naar de volgende locatie waar landkaart 3 te vinden is en met deze laatste plattegrond kunnen de kinderen het cadeau vinden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.