Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de Maand: De dokter is niet eng

Soms moet je naar de dokter of het ziekenhuis voor een onderzoek of een prikje. Dat vinden kinderen vaak best eng. De steriele ruimten, de witte jassen, het geeft al snel het gevoel dat hier rare dingen gebeuren. Maak kinderen vertrouwd met ‘enge plekken’, die eigenlijk helemaal niet zo eng zijn. Benader het onderwerp positief, maak hen nieuwsgierig. Maak van een bezoekje aan een dokter of ziekenhuis een leuke, spannende verkenningstocht.
Activiteit van de Maand: De dokter is niet eng
Foto: ANp Photo

Beren en poppen genezen

Om kinderen vertrouwd te maken met wat je allemaal tegenkomt bij de dokter, ga je eerst met elkaar ziekenhuis spelen. De knuffels en poppen die op het spreekuur komen, hebben gebroken armen en benen, een wond aan het hoofd of misschien wel een zware griep. Laat de kinderen de temperatuur opnemen, de gebroken arm onderzoeken en mooi in verband verpakken, een pleister plakken op denkbeeldige wonden en de knuffels en poppen lekker voor wat rust in een bedje stoppen.

Arts

De lokale huisarts is waarschijnlijk het meest toegankelijk voor een bezoekje. De kinderen mogen spelen in de wachtkamer en een aardige doktersassistente of de huisarts zelf kan de behandelkamer laten zien. Hoe werkt een stethoscoop, wat is een hartfilmpje en welke interessante objecten zie je allemaal? Denk aan een pop van een lichaam waarin je een hart en andere organen kunt zien. Laat een kind op de behandeltafel liggen en luister met een stethoscoop naar het hart.

Ziekenhuis

Lange gangen, zieke mensen. Een ziekenhuis is niet de leukste plek om te bezoeken. Toch is het belangrijk dat kinderen een ziekenhuisbezoek niet eng vinden. Soms moeten ze er zelf naar toe voor een onderzoek, een andere keer gaan ze iemand bezoeken. Het vergt wat organisatie, maar indien mogelijk, plan dan een bezoek aan bijvoorbeeld een ziek kind of aan de opa of oma van één van de kinderen. Breng een leuk cadeautje of bloemen mee die de kinderen zelf hebben uitgezocht. Een zelfgemaakt cadeautje meebrengen voor de zieke is natuurlijk extra leuk.

Apotheek

In de apotheek worden medicijnen verkocht en soms ook samengesteld. Organiseer een uitstapje naar de lokale apotheek waarbij de kinderen ook even achter de schermen mogen kijken. Waar dienen al die gekleurde pillen voor? Sommige zijn voor mensen met hoofdpijn of een ziek hart of voor kinderen die hooikoorts hebben. Sommige zien er best lekker uit, waarom mag je ze nooit opeten?

Tandarts

De tandarts is ook geen populaire figuur in een kinderleven. Maar je moet er toch af en toe heen om te zorgen dat je gezonde en schone tanden hebt. Een vrolijk bezoekje kan de spanning er af halen. Om beurten mag je in de stoel die omhoog en omlaag kan, de tandartsassistente laat allerlei kunststof gebitten zien en geeft een lesje in tanden poetsen. Natuurlijk zijn er kleine cadeautjes zoals een mooie, gekleurde tandenborstel en een tube tandpasta voor thuis.

Kapper

Hij past misschien niet helemaal in het rijtje, maar de kapper wordt door veel kinderen ook ervaren als ‘enge plek’. Misschien vindt één van de moeders het goed als haar kind voor dit leerzame uitstapje bij de kapper wordt geknipt. Het is dan wel prettig als de ouder er zelf ook bij is. Ga met de groep naar de kapsalon. Wat gebeurt er allemaal bij de kapper? Scharen doen echt geen pijn, je krijgt een mooi groot schort om, wat kun je gekke dingen doen met een haardroger en wat worden je haren prachtig met een lik gel!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.