Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Acties voor een goed doel

Organiseer samen met de kinderen een actie voor een goed doel. Als je niet goed weet hoe, gebruik dan de kinderwebsite van UNICEF, www.kidsunited.nl, als uitgangspunt. Hier vind je veel tips voor het organiseren van zo’n actie.
Acties voor een goed doel
Foto: ANP Photo

Organiseer samen met de kinderen een actie voor een goed doel. Als je niet goed weet hoe, gebruik dan de kinderwebsite van UNICEF, www.kidsunited.nl, als uitgangspunt. Hier vind je veel tips voor het organiseren van zo’n actie.

Sport

Ga lekker bewegen met de kinderen tijdens een sportieve actie. Het mes snijdt aan twee kanten. Het is gezond voor de kinderen en er komt geld in het laatje voor het goede doel. Afhankelijk van hun leeftijd kunnen kinderen meedoen aan diverse beweeglijke activiteiten:

– 2 tot 4 jaar: Een wandeling voor het goede doel. Ouders en begeleiders zorgen ervoor dat de kinderen niet te moe worden, door bijvoorbeeld een wandelwagentje mee te brengen.

– 4 tot 8 jaar: Een estafetterace of hindernisbaan. Zet buiten of binnen in een sporthal een terrein af en denk daarbij ook aan ruimte voor toeschouwers. Ouders, opa’s en oma’s moeten natuurlijk wel kunnen toejuichen. Bouw verschillende onderdelen in met trajecten waarbij kinderen moeten rennen, hinkelen, klimmen in het klimrek, over bankjes lopen, van mat naar mat springen, et cetera.

Opbrengst: bij de sponsorloop laten kinderen zich sponsoren per kilometer en bij de race kun je entreegeld vragen aan toeschouwers en verkoop van limonade en koekjes of broodjes.

Attractie

Bedenk een leuke attractie, die je in de buurt kunt promoten, zodat ouders met jonge kinderen komen kijken. Een paar voorbeelden, maar je kunt ook je fantasie gebruiken en zelf iets bedenken (cowboydorp, winterland, waterpretpark).

– 2 tot 4 jaar: Een doolhof is altijd spannend, maar net niet te spannend voor jonge kinderen. Maak het doolhof van bijvoorbeeld pakken stro/hooi, dozen, hekjes of andere materialen.

– 4 tot 6 jaar: Maak van het kindercentrum een spannend spookhuis. De pedagogisch medewerkers verkleden zich als vriendelijke heksen en andere griezels. Het spookhuis hoeft niet eng of donker te zijn. Hang een ruimte vol met slingers waaraan lange slierten papier hangen of wollen draadjes. Het is leuk om de slierten over je heen te voelen glijden. Of maak in plaats van een grabbelton een ‘glibberton’ met daarin een dikke substantie (bijvoorbeeld groene drilpudding) waarin de kinderen cadeautjes mogen grabbelen. Eén ruimte is een filmzaal waar een vriendelijke animatiefilm over heksen of spoken (bijvoorbeeld Casper, het vriendelijke spookje) wordt gedraaid. En in een andere ruimte kunnen de kinderen een heksendansje leren.

– 6 tot 8 jaar: Houd een spelmiddag met veel variatie. Denk aan: darten, blikken omgooien, penalty schieten, circus met goochelkunstjes en jongleren of computergames voor de oudere kinderen.

Opbrengst: entreegeld en verkoop van eten/drinken.

Markt

Tweedehands spulletjes verkopen is een handige en altijd succesvolle vorm van geld inzamelen. Verzamel eerst een flinke partij tweedehands spullen en ga dan aan de slag met de organisatie.

– 2 tot 4 jaar: Tijdens een rommelmarkt kunnen zelfs de jongste kinderen (hun eigen) spulletjes verkopen. Laat ze samen met hun ouders deelnemen. Het is bijvoorbeeld leuk als de kinderen ook zelf een stuk speelgoed uitkiezen dat zij niet meer gebruiken en wel willen verkopen. Dan leren ze het prettige gevoel van ‘geven’.

– 4 tot 8 jaar: Een bingo of loterij vergt iets meer organisatie. De oudere kinderen kunnen zelf de bingokaarten en lootjes verkopen en op zoek gaan naar goede spullen die mensen kunnen winnen in het spel. Ga bijvoorbeeld ook met elkaar buurtwinkels langs en vraag of zij enkele spullen gratis beschikbaar willen stellen. Er zijn altijd wel uit de mode geraakte producten, die cadeauwinkels wel kwijt willen.

Opbrengst: de verkoop.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.