Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de Maand: Creatief met ijsklontjes

Maak creatieve ijsklontjes die een glas water verfraaien. Het oogt leuk en het smaakt nog lekker ook. Het aardige hiervan is dat het helemaal niet moeilijk is. Je kunt het met zowel jonge als oudere kinderen doen en het levert een bijzonder resultaat op. Water is in een paar uur tijd al bevroren, dus als je de vormen ’s morgens bijtijds vult, kun je er ’s middags al van genieten.
activiteit-van-de-maand-ijspret-ANP.jpg
Vul ijsklontvormen met iets eetbaars

Vormen

Investeer in een aantal silicone ijsklontvormen. De buigbare silicone vormen werken een stuk makkelijker met kinderen dan de hardplastic varianten. De vormvarianten zijn oneindig: harten, bloemen, kubussen, maar ook (iets duurder in aanschaf) mooie, ronde ballen.

Eetbare bloemen

Vul ijsklontvormen met iets eetbaars, giet er water over en bevries. Het ziet er uit als een kunstwerkje in je glas. Denk aan kleurrijke, eetbare bloemen, olijven en stukjes fruit zoals een aardbei, framboos, bes of een stukje kiwi of mango. Een vrolijk gekleurd snoepje zoals een zuurtje of jelly bean kan ook, maar is wat minder gezond, dus geef de voorkeur aan een suikervrije vulling. Vooral tijdens een zomerfeestje is het leuk om zo het water te presenteren.

Gekleurde klonten

Met voedingskleurstof, vruchtsap of roosvicee kun je gekleurde klonten maken. Meng in een schenkkannetje het water met de kleurstof en schenk dan deze vloeistof of sap voorzichtig in de vormen.

Spelen met ijsklontjes

IJsklontjes zijn leuk materiaal om mee te spelen met de peuters. Geef elk een ijsklontje op een bordje en kijk hoe het smelt. Voel op je hand hoe koud en nat een klont is of geef elkaar ijsklontjes door in de kring buiten. Best lastig om zo’n koud, glad, nat klontje vast te houden. Een prima oefening voor jonge kinderen.

Water is gezond

Een groot voordeel van de creatieve ijsklontjes is dat kinderen zo spelenderwijs leren om meer water te drinken. Water is gezond, maar als je altijd gewend bent om sap of zoete dranken te drinken, is dat voor een kind toch een overstap. Met de ijsklontjes kun je op een speelse manier water drinken leuk maken.

Tip: je kunt de silicone vormen ook gebruiken om met gesmolten chocolade traktaties te maken. Kies in dat geval voor een pure chocolade van bijvoorbeeld zeventig procent cacao. Deze chocola bevat veel minder suiker dan melkchocolade en kinderen wennen snel aan de smaak. Als je merkt dat de kinderen nog wat moeite hebben met deze smaak, kun je eerst pure chocolade van 55 procent gebruiken voor je overstapt naar de iets bitterder variant. Chocolade smelten au bain marie is overigens alleen geschikt voor de oudere kinderen, vanaf 8 tot 10 jaar, omdat de schaal warm wordt. Het ijsklontjes maken kun je met kinderen van alle leeftijden doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.