Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actal: Wetsvoorstellen vergroten regeldruk alleen maar

Hoewel minister Asscher de regeldruk in de kinderopvang wil verminderen, lijken de wetsvoorstellen herijking kwaliteitseisen, harmonisatie en Het Nieuwe Toezicht de regeldruk juist alleen maar te versterken. Dit meldt Actal, adviescollege toetsing regeldruk in een brief aan minister Asscher van Sociale Zaken.
1. Regeldruk.jpeg
Foto: iStock

Actal is een orgaan dat regering en parlement adviseert over regeldruk in allerlei branches.  In 2013 kwamen ze met stevige kritiek naar buiten over de veel te hoge regeldruk in de kinderopvangbranche. Minister Asscher beloofde beterschap en paste mondjesmaat regels aan, maar met de belangrijke wetswijzigingen in het vooruitzicht komen er volgens Actal alleen nog maar meer regels bij. De organisatie vindt het een gemiste kans dat de wetsvoorstellen bijna geen informatie geven over de gevolgen van de veranderingen of alternatieven aandragen die minder regeldruk met zich meebrengen.

Peuterspeelzalen

Vooral peuterspeelzalen krijgen met een enorme toename van regeldruk te maken als de voorgestelde wetten vanaf 2017 en later worden ingevoerd. Volgens de harmonisatie worden peuterspeelzalen volledig gelijkgetrokken met kinderdagverblijven. Dat betekent meer eisen voor personeel, ruimte en pedagogisch beleid. Actal stelt als alternatief voor dat peuterspeelzalen een lichter regiem krijgen opgelegd. Tegenover de toegenomen kwaliteitseisen, moeten ook enkele organisatorische voorwaarden komen te vervallen. Actal vraagt zich af waarom de minister hier niets over noemt in het wetsvoorstel.

Het ministerie is van plan de Wet Kinderopvang op enkele punten te wijzigen. De belangrijkste is dat peuterspeelzalen straks onder de Wet Kinderopvang komen te vallen. Het andere wetsvoorstel gaat over Het Nieuwe Toezicht. Zijn dit goede aanpassingen? U kon tot 9 december uw mening geven. Lees meer

Kinderopvang

Ook voor kinderopvang komen er alleen maar eisen bij in plaats van dat er eisen komen te vervallen, schrijft Actal in de brief.  Denk aan de inzet van pedagogisch medewerkers en de eis voor een betere mix van mbo’ers en hbo’ers op de groep. ‘Het lijk wel alsof de nieuwe eisen aan het oude worden vastgeplakt. Er is sprake van een opstapeling van eisen.’

Financiële gevolgen

Het voornemen om pedagogisch medewerker door een pedagoog te laten coachen, kan inhoudelijk rekenen op steun vanuit de branche. Maar dat het wetsvoorstel niks meldt over de financiële gevolgen van deze kwaliteitseis, begrijpt Actal niet. Werving, selectie, loonkosten, begeleiding, coaching en het management van nieuwe medewerkers: het aannemen van een pedagoog in alle kinderopvangorganisaties gaat de branche aanzienlijk wat geld kosten.

Regeldruk ouders

De aangepaste regels voor de harmonisatie bieden volgens Actal genoeg mogelijkheden om juist nu kritisch te kijken naar de bestaande regels. Kunnen deze vervallen of vereenvoudigd worden? De toelichting op de wetswijziging biedt echter geen aandacht aan deze mogelijkheid. Actal vindt dit een gemiste kans. Het feit dat kinderdagverblijven en peuterspeelzalen steeds vaker onder één dak zijn, biedt ook kansen om de regeldruk voor ouders te verlichten. Denk aan aanmelding, overeenkomsten tussen organisatie en ouder en de aanvraag van toeslag.

Doorberekening

Als laatste mist Actal de doorberekening van aanpassing en toevoeging van regels in de wetsvoorstellen. ‘Een aantal voornemens is toch voldoende concreet om deze van een berekening te voorzien?’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.