Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Acht redenen waarom buiten meer te ontdekken valt

Buiten is het elke dag anders. Een veranderende omgeving nodigt namelijk uit tot actie. Acht redenen waarom buitenspel tot ontdekken aanzet.
Acht redenen waarom buiten meer te ontdekken valt
Foto: ANP

‘De levende natuur geeft het kind de mogelijkheid om een bijzondere interactie aan te gaan,’ zegt pedagoog Elise Peters in het artikel ‘Buiten is het elke dag anders’ in het zomernummer van Management Kinderopvang. Zij doet onderzoek bij het lectoraat Natuur & Ontwikkeling Kind aan de Hogeschool Leiden. Het onderzoek richt zich op de invloed die de omgeving heeft op het spel van jonge kinderen.

Kinderopvang zet op een rijtje waarom buiten meer te ontdekken valt dan binnen.

  1. Een zonnige dag of een regenachtige dag is binnen hetzelfde. Buiten zijn er veranderingen te zien. Na een regenbui ziet de zandbak er heel anders uit.
  2. De veranderende weersomstandigheden hebben invloed op de stemming van een kind. Daardoor kijken ze de ene dag anders naar iets dan de andere dag.
  3. Een buitenomgeving leeft. Insectjes en diertjes zorgen voor interactie. Een vogeltje blijft stilzitten, wanneer jij heel stil bent, en kan bij een geluidje wegvliegen. Een levende omgeving geeft impulsen om te onderzoeken.
  4. Van natuurlijke producten zijn er veel, zoals stokken in het bos. Van speelgoed is er soms maar een op een kinderdagverblijf aanwezig. Dat maakt kinderen hebberig. Voor een stok kunnen kinderen makkelijk een nieuwe pakken en opnieuw op ontdekkingstocht gaan.
  5. Toch zijn natuurlijke producten allemaal net even anders, terwijl Barbies vaak precies hetzelfde zijn. Die ene steen is bijvoorbeeld groter of heeft een andere structuur. Elke nieuwe stok of steen moet opnieuw ontdekt worden.
  6. Natuurlijke materialen prikkelen de fantasie. Een stok kan van alles voorstellen. Laat die fantasie maar los… wat zou jij van een stok maken?
  7. De natuur gaat niet kapot en biedt daarom vrijheid in het spel. Ze kunnen niets mis doen.
  8. Buiten is meer toegestaan. Kinderen mogen bijvoorbeeld overal op klimmen.

Meer lezen? Het hele artikel staat in het juli/augustusnummer van tijdschrift Management Kinderopvang.

Grasvlekken, moddersmoeltjes en gescheurde broekjes; vier op de tien ouders heeft er moeite mee wanneer hun kind vies wordt. Hoe overtuig je deze ouders om hun kinderen toch lekker in de modder te laten spelen? Lees meer >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.