Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanvrager kan gastouderbureau aansprakelijk stellen

Aanvrager kan gastouderbureau aansprakelijk stellen

Ouders blijven altijd zelf verantwoordelijk voor de aanvraag van kinderopvangtoeslag. Als dit wordt overgelaten aan een gastouderbureau dat daarmee fraudeert, moet de aanvrager het gastouderbureau aansprakelijk stellen. Dat is te lezen in een brief van minister Kamp in reactie op de motie Mos.

Naheffingen 
In de motie werd gevraagd of frauderende gastouderbureaus konden worden vervolgd, in plaats van het opleggen van naheffingen aan vraagouders. Deze vraag werd gesteld naar aanleiding van het geval gastouderbureau de Appelbloesem. Ouders lieten de kinderopvangtoeslag storten op de rekening van het gastouderbureau. Achteraf bleek dat het gastouderbureau verkeerd heeft gehandeld en de ouders moesten met terugwerkende kracht hun kinderopvangtoeslag terug betalen.

Onterecht uitbetaald
De minister antwoordt op de motie door te schrijven dat er alleen kinderopvangtoeslag kan worden teruggevorderd als niet aan alle wettelijk eisen wordt voldaan. Bedragen kunnen bijvoorbeeld onterecht zijn uitbetaald als er meer dan 52 weken kinderopvang in een jaar geclaimd wordt, zonder bewijs een aanvraag met terugwerkende kracht wordt ingediend, zelf geen eigen bijdrage voor de kinderopvang is betaald, of de kinderopvangtoeslag is gebruikt voor andere doeleinden. Tegen het terugbetalen van de kinderopvangtoeslag kan altijd beroep worden aangetekend.

Verantwoordelijk
Minister Kamp meldt dat de aanvragen van kinderopvangtoeslag te allen tijde verantwoordelijk blijft voor de juistheid van de aanvraag. ‘Als een aanvrager te goeder trouw de aanvraag uit handen heeft gegeven en hiermee benadeeld wordt door een gastouderbureau, is dat een privaatrechtelijke kwestie. De aanvrager kan dan het gastouderbureau verantwoordelijk stellen.’

(bron: Ministerie van SZW) 

  

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.