Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanpassingen Landelijk Register voortaan gratis

Landelijk

Er worden voortaan geen legeskosten meer berekend voor een uitschrijving of een wijziging in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Dit staat in het wetsvoortstel Kinderopvang van minister Asscher.

De Brancheorganisatie Kinderopvang wil nog verder gaan en voert ook een lobby tegen de heffing van leges bij inschrijving in het landelijke register. Als dit wordt aangenomen, zijn ondernemers in de kinderopvang en gastouders helemaal geen geld meer kwijt aan leges voor hun registratie in het Landelijk Register.

Verschillen
Vooral voor gastouders zijn de leges niet altijd op te brengen. De verschillen tussen gemeenten zijn momenteel groot. Zo kan het gebeuren dat in een buurgemeente registratie in het register gratis is, terwijl je in je eigen gemeente honderden euro’s kwijt bent. Veel ondernemers en gastouders klagen hierover. Zowel de Brancheorganisatie Kinderopvang als de branchevereniging voor de gastouderopvang (VGOB) roepen op om te hoge legeskosten te melden.

Kosten VOG
Minister Asscher wil, met het oog op de continue screening,  dat alle medewerkers en gastouders per 1 juli 2013 een nieuwe VOG aanvragen. Hierbij wordt er gekeken naar mogelijk strafbare feiten uit het verleden. De Brancheorganisatie probeert ook hier voor elkaar te krijgen dat de kosten van alle nieuwe VOG’s niet bij de sector komen te liggen. Een aanvraag van nieuwe VOG’s kan oplopen tot duizenden euro’s per organisatie.

Naar het wetsvoorstel >>

ANP Photo, Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.