Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Veel knelpunten directe financiering opgelost’

Er is een hoop gebeurd het afgelopen jaar in het overleg over directe financiering van kinderopvangtoeslag. Oudervereniging BOinK, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), Sociaal Werk Nederland en Voor Werkende Ouders staan positief tegenover een nieuw financieringssysteem. In een brief aan Kamerleden leggen ze uit welke stappen er gezet zijn en welke uitdagingen er nog liggen.
1 Knelpunten financiering opgelost.jpg
In een nieuw systeem moet het debiteurenbeheer ook strak georganiseerd worden om betalingsachterstanden te voorkomen. - Foto: Fotolia

De directe financiering heeft ambitieuze doelstellingen, vinden de partijen. Ouders hebben voortaan alleen met DUO te maken als het gaat om betaling en niet meer met de Belastingdienst én de kinderopvangorganisatie. Ook moeten de administratieve lasten flink af gaan nemen door het nieuwe systeem de betalingsrisico’s worden teruggedrongen. Gjalt Jellesma van BOinK, die de brief ondertekend heeft, vindt dat de lat hoog ligt en dat zowel kinderopvangbranche als ministerie veel inspanningen moeten gaan leveren om tot het gewenste resultaat te komen.

Digitale portemonnee

Toch zijn de vier partijen wel positief over een nieuw financieringsstelsel voor kinderopvangtoeslag. Dat het huidige systeem niet werkt voor Belastingdienst en ouders, is een bekend probleem. Op veel vragen over de gevolgen van een aanpassing naar ‘een digitale portemonnee bij DUO’ en een directe betaling van kinderopvangtoeslag aan kinderopvangorganisaties, is de afgelopen maanden een passend antwoord gekomen. Of de oplossing ligt binnen handbereik, aldus de partijen in de brief.

Debiteurenrisico

Het debiteurenrisico, eerder ook door de Brancheorganisatie Kinderopvang als knelpunt genoemd, is een belangrijk aandachtspunt. In het huidige systeem blijkt volgens de partijen meer dan 99 procent van de ouders de rekening voor kinderopvang op tijd te betalen. Met de incasso van niet betalende ouders is op jaarbasis niet meer dan vijf miljoen euro gemoeid. Dat is een fractie van de hele omzet in bijvoorbeeld 2015 van 2,4 miljard euro.

Brancheorganisatie Kinderopvang reageerde onlangs een stuk minder positief over de ontwikkeling van de directe financiering. Zij stuurde daarom een hartenkreet naar de Tweede Kamer. Lees hier welke kritiek de Brancheorganisatie heeft

Herberekening

In een nieuw systeem moet het debiteurenbeheer daarom ook strak georganiseerd worden, vinden de partijen. Ouders moeten in een vroeg stadium worden gewezen op de verplichting om hun eigen bijdrage te voldoen. De partijen stellen een maximale betalingsachterstand van twee á drie maanden voor. De T-2berekening, die inhoudt dat de hoogte van de eigen bijdrage wordt geschat op het gezinsinkomen van twee jaar terug, moet de vele herberekeningen waar de Belastingdienst nu mee worstelt, doen terugdringen.

Betalingsregeling

De partijen vinden dat ouders bij een sterke wisseling in het jaarlijkse inkomen, gebruik moeten kunnen maken van een vangnetregeling. DUO heeft inzicht in de inkomensgegevens van ouders en kan daar dus op inspelen zodat ouders niet te maken krijgen met onverwachte kosten. In het geval van een betalingsregeling tussen kinderopvangorganisatie en ouder, zal de ouder DUO toestemming moeten geven om relevante gegevens zoals de omvang van de betalingsachterstand aan de ondernemer door te geven. Zo blijft de privacy van de ouder gewaarborgd.

Privacy ouders

Wat nog open ligt, is hoe de privaatrechtelijke overeenkomst tussen ouderen ondernemer en de publiekrechtelijke verhouding tussen ouder en DUO en DUO en ondernemer eruit komt te zien. Momenteel heeft de Belastingdienst de mogelijkheid om het contract tussen ouder en ondernemer in te zien. De partijen vinden het voor de hand liggen dat DUO deze mogelijkheid ook krijgt.

Geleidelijke invoering

Dat de invoering geleidelijk gaat vanaf 2019 en niet in één keer, is precies zoals de partijen de minister hadden geadviseerd. Zij zijn dan ook blij dat minister Asscher aan die wens heeft voldaan. Vanaf 20019 moet een kleine, duidelijk afgebakende groep kinderen starten onder het nieuwe stelsel van financiering. Vanaf 2020 gaat iedereen over op het nieuwe systeem.

Gastouderopvang

De gastouderopvang verdient speciale aandacht bij de invoering van de directe financiering. Nu zijn gastouderbureaus verplicht om de kassiersfunctie op zich te nemen. De partijen denken dat een nieuw financieel stelsel juist hier veel administratieve winst kan boeken. Maar er liggen, gezien de sterk wisselende afname van uren in de gastouderopvang en de daarop  volgende sterk afwijkende jaarlijkse herberekening nog genoeg uitdagingen. Al denken de partijen wel dat ook hier de directe financiering beter op kan anticiperen dan het huidige systeem.

Tweede hoorzitting

BOinK, Voor Werkende Ouders, BMK en Sociaal Werk Nederland sluiten hun brief af met de wens om een tweede hoorzitting in de Tweede Kamer over de directe financiering te organiseren.

Meer weten over de meningen, ontwikkelingen en laatste stand van zaken in de Nieuwe Financiering van kinderopvangtoeslag? Bekijk hier ons dossier over dit onderwerp

Lees hier de brief:

2 REACTIES

  1. Ik ben toch erg benieuwd naar de onderbouwing van het gegeven dat het debiteurenrisico maar 1 % is. Als deze regeling daarop anticipeert zou het zo kunnen zijn dat het debiteurenbeheer wordt onderschat bij DUO met alle gevolgen vandien, zoals ontbrekende mankracht, vervolgens geen actie en vervolgens geen betaling aan de kinderopvangorganisaties. Ik hoor het graag.

  2. Lees alle reacties
  3. Betalingsregeling
    Het is volstrekt onduidelijk hoe de kinderopvangorganisatie een betalingsregeling kan afspreken zonder inzage te hebben in deze gegevens. Deze gegevens zouden dan eerst opgevraagd moeten worden bij DUO en dat mag niet… Ouder zal daar dan eerst toestemming aan DUO voor moeten geven… Ondertussen wordt bij een achterstand de kinderopvangtoeslag niet uitbetaald? Aan wie moet de termijn van de betalingsregeling worden overgemaakt? Als dit aan DUO wordt overgemaakt dan heeft de kinderopvangorganisatie hier geen zicht op… Gaat DUO vooruit betalen? Ouder zou ook de eigen bijdrage vooruit moeten betalen anders maakt DUO niet over? Dan hebben we ook nog herberekeningsfacturen, op welk termijn worden deze overgemaakt aan de kinderopvang? Ik voorzie een flinke toename van het uitstaande bedrag bij de kinderopvangorganisaties.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.