Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfstandigheid: ‘Wel of niet meer helpen?’

Pm'er Florine wil een peuter best helpen met het strikken van zijn veters, ook als hij het zelf kan. Haar collega is het daar niet mee eens. Zij vindt dat je daarmee zegt dat het kind het nog niet kan.
Wentips-kleuters-Adobestock.jpg
Annemiek Waage: 'Kun je je verplaatsen in het kind

Vraag van pm’er Florine

‘Mijn collega en ik willen graag de zelfstandigheid van kinderen bevorderen. Ze kunnen al zoveel meer dan wij denken! Maar nu hebben we een meningsverschil waar we niet uit komen. Mijn collega vindt dat als een peuter zelf zijn schoenen aan kan doen, je dan niet meer moet helpen. Ze vindt dat je daarmee eigenlijk zegt dat hij het nog niet kan. Ik denk dat je nog best kan helpen! Wie heeft er gelijk?’

Antwoord pedagoog Annemiek Waage

Het gaat hier eigenlijk niet om gelijk hebben, maar meer om visie. Als je als kind eenmaal iets kunt, bijvoorbeeld zelf je schoenen aantrekken, dan wordt er van je verwacht dat je dat dus altijd kunt en doet. En dat is jammer! We hebben allemaal van die dagen dat het even anders loopt dan anders. Zoals in een mooi liedje van Herman van Veen: ‘Soms lust ik geen yoghurt en nu is het soms!’ Soms kan een kind het ook even niet meer, omdat er iets aan de hand is: spanning thuis, opgewonden zijn voor een verjaardag, heel moe zijn of heel graag naar buiten willen en dus enorme haast hebben, noem maar op. Of hij is gewoon slim en heeft door dat hij hiermee dingen naar zijn hand kan zetten.

‘Soms kan een kind het ook even niet meer, omdat er iets aan de hand is’

Dus het komt aan op jullie professionaliteit, jullie sensitieve responsiviteit en inlevingsvermogen. Kun je je verplaatsen in het kind, wat heeft het nú nodig? Kun je hem uitdagen het zelf te doen, kun je een beetje helpen of doe je het gewoon even voor hem? Kun je hem met humor benaderen?

Wat nooit helpt is de strijd aangaan en een kind lang in de gang laten zitten omdat hij het nu eenmaal zelf kan. Ik denk overigens niet dat je een kind aanleert dat hij het nog niet kan als je hier gewoon over praat, zijn gevoelens en bedoelingen benoemt en aan het kind uitlegt waarom jij hem helpt.

Pedagogische vragen

  • ‘Een driftig kind: apart zetten?’ Lees meer
  • ‘Waarom zwijgt kleuter Joris op de bso?’ Lees meer
  • ‘Daagt dreumes Kevin ons uit?’ Lees meer
  • ‘Arief spreekt geen Nederlands, hoe kan ik hem helpen?’ Lees meer
  • ‘Waarom wil Kees geen feestmuts op?’ Lees meer
  • ‘Meisje wil niet verschoond worden’ Lees meer
  • ‘Kinderen moeten van ouders een kusje geven’ Lees meer
  • ‘Een dreumes op mijn groep bijt andere kinderen steeds’ Lees meer >>
  • ‘Drie jongetjes verpesten de sfeer in de groep’ Lees meer >>
  • ‘Een meisje wil steeds hetzelfde op brood’ Lees meer >>
  • ‘Meehelpen? Daar betaalt mama toch voor?’ Lees meer >>
  • ‘Moeder neemt geen afscheid. Wat nu?’ Lees meer >>

Heb je ook een pedagogische vraag voor Annemiek en/of Marieke? Mail je vraag naar kinderopvang@bsl.nl onder vermelding van ‘Pedagogische vraag’. Dan lees je het antwoord binnenkort terug op Kinderopvangtotaal.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.