Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

82 Procent letsel bij jonge kinderen veroorzaakt door een val  

Elke dag belanden 500 kinderen met letsel op de spoedeisende hulp. Dat is 1 kind per 3 minuten. Van de ernstige letsels bij 0- tot 11-jarigen is de oorzaak in 82 procent van de gevallen een val. Dit hangt weer samen met afnemende motorische vaardigheden. Het programma Val OK! moet dit verbeteren.
© David Pereiras / stock.adobe.com

Deze slechte motorische vaardigheden zijn een groeiend maatschappelijk probleem, aldus Saskia Kloet, programmamanager bij VeiligheidNL. ‘Vallen op zich is niet erg, dat hoort bij opgroeien. Maar er ernstig letsel bij oplopen is vaak onnodig en te voorkomen.’

Daarom lanceert VeiligheidNL het programma Val OK!, een programma met valoefeningen voor kinderopvang, bso’s en scholen maar ook voor ouders.

Val van een fiets

Opvallend is dat het vaak misgaat tijdens alledaagse activiteiten. Zo lopen kinderen twee maal zo vaak ernstig letsel op na een val van de trap als na een val van de fiets. ‘Hier is veel winst te behalen,’ aldus Saskia Kloet. ‘Het opgroeien van kinderen gaat letterlijk met vallen en opstaan. Vallen is dan ook helemaal niet erg, het gaat erom hoe een kind een val opvangt. Door hier aandacht aan te besteden, kunnen we veel letsel voorkomen. En misschien wel net zo belangrijk: meer kinderen met plezier laten bewegen.’

Letsel als gevolg van een val kun je voorkomen door kinderen  te leren hoe ze de val moeten opvangen. Bij heel jonge kinderen ligt de nadruk nog wel op beschermen, maar naarmate kinderen zich verder ontwikkelen, is het belangrijk om ze te versterken door het stimuleren van motorische, cognitieve en sociaal-emotionele vaardigheden.

Armen niet uitstrekken

‘Kinderen die goed hebben leren vallen, zorgen dat ze niet op hun hoofd vallen en hun armen niet uitstrekken in de valrichting, waardoor de kans op hoofdletsel en polsbreuken afneemt. Bovendien leren kinderen beter risico’s inschatten in bewegingssituaties en ontwikkelen ze hun motorische en sociaal-emotionele vaardigheden waardoor hun zelfvertrouwen groeit,’ aldus Mirka Janssen, lector Bewegen in en om School bij de Hogeschool van Amsterdam.

VeiligheidNL roept pm’ers, bewegingsdocenten en ouders daarom op om kinderen te leren vallen met Val OK! ‘De valoefeningen van Val OK! zijn speels, uitdagend en geven snel succes. Dat motiveert tot herhaling, wat voorwaardelijk is om uiteindelijk reflexmatig te kunnen reageren op een onverwachte val,’ zegt Yos Lotens, sportpedagoog en mede-ontwikkelaar Val OK!

Bekijk hier de valoefeningen voor professionals. De valoefeningen voor ouders zijn hier te vinden.

Lees ook: Groene speelplaatsen in de opvang verbeteren het immuunsysteem

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.