Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

10 veelgestelde vragen over de coronacompensatie kinderopvang

De Sociale Verzekeringsbank keerde rond 28 mei 2021 de compensatie uit aan ouders voor de gemaakte kosten van kinderopvang voor de tweede sluitingsperiode in coronatijd. Maar wat als een ouder dit niet ontving? Of de hoogte van de compensatie klopt niet? BOinK geeft antwoord op 10 veelgestelde vragen.
10-veelgestelde-vragen-over-de-coronacompensatie-kinderopvang
Afbeelding van Karolina Grabowska via Pixabay

De compensatieregelingen zijn bedoeld voor ouders die tijdens de coronasluiting van de kinderopvang de rekening voor de kinderopvang hebben doorbetaald.

Dit geldt voor:

 • Ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen

Rond 28 mei 2021 keert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de compensatie uit voor de kosten van kinderopvang voor de tweede sluitingsperiode aan ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen. Dat is wettelijk geregeld in de zogenaamde TTKO-regeling – Tijdelijke tegemoetkomingsregeling Kinderopvang.

 • Ouders die géén kinderopvangtoeslag ontvangen

Ouders die geen gebruik maken van de kinderopvangtoeslag kunnen voor de compensatie van de coronasluitingen gebruik maken van de zogenaamde TTKZO-regeling: Tijdelijke tegemoetkomingsregeling Kinderopvang Zonder Overheidsvergoeding. Zij kunnen compensatie voor zowel de eerste als de tweede sluitingsperiode aanvragen bij de SVB. Dat kan tot en met 15 juli 2021.

 • Ouders die een vergoeding van de gemeente ontvangen voor de kinderopvang

Ouders die voor de kinderopvang een vergoeding van de gemeente ontvangen (bijvoorbeeld via VE/VVE of SMI), krijgen de compensatie van de gemeente.

10 veelgestelde vragen

10 veelgestelde vragen over de coronacompensatie voor kinderopvang (de teksten linken naar de antwoorden op de website van BOinK):

 1. De hoogte van de compensatie klopt volgens mij niet. Hoe zit dat?
 2. Het bedrag dat ik van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) heb ontvangen klopt volgens mij niet / is veel lager dan ik betaal voor de kinderopvang. Kan dat gecorrigeerd worden?
 3. Kan ik bezwaar maken?
 4. Hoe kan ik bezwaar maken?
 5. Ik heb geen geld terug gehad van mijn kinderopvangorganisatie. Wat kan ik doen?
 6. De kinderopvangorganisatie betaalt het bovenwettelijke deel niet terug maar geeft een compensatie in uren. Mag dat? Ik wil geen extra uren, kan ik mijn geld terugeisen?
 7. Ik neem meer uren kinderopvang af dan waarvoor ik recht heb op kinderopvangtoeslag. Daardoor ontvang ik nu minder compensatie voor de eigen bijdrage dan ik heb betaald. Wat kan ik doen?
 8. Ik neem meer uren kinderopvang af dan waarvoor ik kinderopvangtoeslag ontvang (want ik heb bewust minder uren doorgegeven of te laat de juiste gegevens doorgegeven op MijnToeslagen.nl). Daardoor ontvang ik nu minder compensatie voor de eigen bijdrage dan ik heb betaald. Wat kan ik doen? 
 9. Ik heb geen compensatie ontvangen. Hoe zit dat?
 10. Voor welke periode ontvang ik vergoeding?

Bron: BOinK

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.