Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 1921 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

Goede kinderopvang voor de BES-eilanden

Om alle kinderen op de BES-eilanden gelijke ontwikkelingskansen te geven en armoede te bestrijden, is toegankelijke en kwalitatief goede kinderopvang nodig. Van 2020 tot 2022 wordt door het kabinet 9,8 miljoen jaarlijks geïnvesteerd in de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba met het programma BES(t) 4 kids. De vorming van brede scholen en IKC's speelt daarbij een belangrijke rol.

Vijf vrije vragen aan: Jarmila Berkel

Op Sint Eustatius, liefkozend 'Statia' genoemd, is het momenteel een stuk zonniger, maar toch is Jarmila Berkel (46) erg blij met haar werkbezoek aan herfstig Nederland. In het kader van het subsidieprogramma BES(t) 4 kids zijn vier school-/kinderopvangdirecteuren uit Caribisch Nederland drie weken op bezoek bij kinderopvangorganisatie Op Stoom in Haarlem.

Onfatsoenlijk of aanvaardbaar in tijden van schaarste?

Via LinkedIn of andere sociale mediaplatforms worden pogingen gedaan om personeel weg te kapen bij andere kinderopvangorganisaties. Dat doe je niet. Toch? Het overkwam Xandra, directeur van een kinderopvangorganisatie in Utrecht. Is dit totaal ongepast of aanvaardbaar in tijden van schaarste? Ethiek-docent Erica Westerveld en de brancheorganisaties reageren.

BV Nederland heeft gratis kinderopvang nodig

De plannen voor twee of meer dagen gratis kinderopvang worden steeds vaker gehoord en bepleit. Het personeelstekort is hierbij een belangrijke bottleneck. Gijs van Rozendaal (regiegroep Kindcentra 2020), Patrick Banis (CAOP) en Kamalika Patra (ABN AMRO) reageren en delen hun oplossingen.

Het serieuze probleem van personeelstekort

Het personeelstekort in de kinderopvang neemt steeds serieuzere vormen aan. Is daar iets aan te doen en hoe? Uit verschillende hoeken komen adviezen om dit probleem te lijf te gaan. Management Kinderopvang sprak met het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang, Kinderopvang Werkt!, KEKZ, PPINK en Werkend Leren.

‘Met die ouders ben ik echt uitgepraat’

Als je langer in de kinderopvang werkt, zijn er zoveel kinderen 'door je handen' gegaan. Elk kind met een eigen verhaal. Van sommige kinderen blijft het verhaal nog lang in je hoofd hangen. Misschien vraag je je af: wat zou er van dit kind geworden zijn? Hebben we het wel goed gedaan? In dit nummer: het verhaal van Rashid (niet zijn echte naam).

In Dialoog met de pedagoog

Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde. Deze maand: mondje dicht tegen mama?

Groenten eten op de bso is kinderspel

Groenten… kinderen staan meestal niet juichend op de tafels als het woord valt. De cijfers bevestigen dit: 85% van de basisschoolkinderen eet veel minder dan de dagelijks benodigde 100 à 150 gram. Bij de kinderen die het wél halen, is de variatie vaak beperkt tot wat snoeptomaatjes of komkommer. Met leuke spelletjes en activiteiten maak je groenten eten tot een feestje op de bso.

Doe meer met boeken

Je hebt pm'ers die de hele dag lopen te zingen. Je hebt ook pm'ers die daar gek van worden. Maar baby's en peuters vinden het heerlijk: ze genieten van jouw stem en het geeft een opgewekte sfeer in de groep. Voor wie zelf niet veel liedjes en versjes kent, zijn er genoeg leuke boeken om ze op te zoeken. Misschien denk jij dat je 'niet kunt zingen'? Versjes hoef je niet te zingen, die zeg je gewoon hardop, tijdens je dagelijkse activiteiten. Als je ziet hoe goed het werkt in de groep, wil je niet anders meer.

Atelierista Mirja van der Bijl: ‘Maak zijpaadjes in je hersenen’

Mirja van der Bijl is kunstenaar en atelierista/atelierpedagoog op het IKC Laterna Magica, IJburg, Amsterdam. Zij werkt in het atelier met de jongste kinderen van 0 t/m 3 jaar. In het laatste artikel van de serie Creatief met kinderen vertelt ze over haar werk op een bijzondere school, waar een centrale plaats is ingeruimd voor onderzoekend leren. De rijke leeromgeving wordt hier steeds verder ontwikkeld.

Verfijn de zoekresultaten

Nieuwsbrief Abonneren