Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zingen kalmeert baby’s meer dan praten

Marianne Velsink
Baby’s worden rustiger van een volwassenen die tegen ze zingt dan een volwassene die tegen ze praat. Dit ontdekten Canadese onderzoekers.
Zingen kalmeert baby’s meer dan praten
Foto: Free Images

Gemiddeld bleven de baby’s negen minuten rustig bij zang. Bij spraak was dit viereneenhalve minuut. Het effect van zingen is dus twee keer meer dan het effect van praten.

Opvoeders: vaker zingen

Zingen verhoogt de emotionele zelfcontrole van baby’s, concluderen de onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Montreal, Canada. Zij onderzochten dertig baby’s tussen de zes en negen maanden. De onderzoekers lieten de baby’s naar gesproken taal luisteren en naar liedjes. Daarbij hielden ze bij hoe lang het duurde voordat de baby begon te huilen. Dat het effect van zang zoveel groter was, is voor de onderzoekers het bewijs dat ouders en opvoeders veel vaker voor hun baby moeten zingen.

Baby’s zijn gevoelig voor taal. Daarom is het ook van meerwaarde om ze te gaan voorlezen. Maar hoe doe je dat: goed voorlezen aan een baby? Bekijk tips van het voorleesprogramma BoekStart voor baby’s >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.