Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat is het gebruik van kinderopvang in jouw regio?

FCB heeft de lokale arbeidsmarkt in kaart gebracht met een aantal regiokaarten. Deze online kaarten tonen onder andere het aantal werknemers en kinderen in de kinderopvang. Op de kaarten kan per regio en per gemeente worden ingezoomd.
Wat is het gebruik van kinderopvang in jouw regio?
Foto: ANP XTRA

De kaarten zijn ontstaan uit een samenwerking tussen Brancheorganisatie Kinderopvang en FCB (het arbeidsmarktfonds voor de branches Kinderopvang, Jeugdzorg en Maatschappelijke Dienstverlening). De kaarten zijn bedoeld om inzicht te geven in de lokale arbeidsmarkt op het gebied van kinderopvang. De gebruikte cijfers komen uit een arbeidsmarktonderzoek van FCB, van de Belastingdienst, Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PGGM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er zijn cijfers op landelijk, regionaal en gemeentelijk niveau. Deze belichten de beroepsbevolking, het aantal kinderen, het gebruik van kinderopvang en het gemiddeld aantal afgenomen uren kinderopvang. Ook is er in de gratis online tool te zien hoeveel mensen er werkzaam zijn in de branche.

Veel kinderopvanglocaties sneuvelen. Brancheorganisatie Kinderopvang verwacht dat er dit jaar honderd faillissementen bijkomen. BNR heeft daarom in kaart gebracht waar de meeste kinderopvanglocaties en bso’s verdwenen en in welke provincies er juist meer zijn gekomen. Lees meer >>

Cijfers

Landelijk maakten in 2013 meer dan 724.000 kinderen gebruik van kinderopvang. In de branche werkten 78.000 mensen. De verschillen tussen de regio’s zijn groot. Zo werkten in de Achterhoek vorig jaar 1.015 werknemers in de kinderopvang, terwijl in die regio bijna 12.000 kinderen gebruik maakten van de kinderopvangvoorzieningen. In regio Rijnmond werkten 7.441 mensen in de kinderopvang, die opvang boden aan 57.000 kinderen. Toch is in beide regio’s het percentage kinderen in de opvang ongeveer hetzelfde, namelijk gemiddeld 31%. Dat is iets lager dan het landelijk gemiddelde: 31,9%.

Gastouderopvang

FCB heeft er bewust voor gekozen om ook het gebruik van gastouderopvang mee te nemen in de cijfers, omdat er anders grote regionale verschillen ontstaan. Het gebruik van kinderopvang in bepaalde gebieden zou dan onderschat worden laat FCB laat in een toelichting weten. In het westen wordt bijvoorbeeld meer kinderopvang afgenomen, maar in plattelandsgebieden is het gebruik van gastouderopvang hoger. De cijfers van de gastouderopvang zijn opgenomen in de gemiddelde cijfers om tot één cijfer per regio te komen. Er is geen onderscheid gemaakt in de verschillende vormen van opvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.