Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vooral kleine organisaties hebben last van nieuwe bkr

Waarom hebben vooral kleine locaties last van de veranderde beroepskracht-kindratio (bkr) voor baby’s? Hiervoor zijn enkele verklaringen te geven, onder andere dat kleine locaties minder mogelijkheden hebben om de groepsindeling te wijzigen.
Fotolia

Uit het onderzoeksrapport van SEO Economisch Onderzoek kwam naar voren dat kleine locaties met een grotere kostenstijging te maken krijgen dan middelgrote en grote locaties. Kleine locaties zijn in dit geval voor de opvang van  1-16 kinderen, middelgroot: 17-40 kinderen en groot: meer dan 40 kinderen.

Kostenstijging per grootte

De verwachte kostenstijging is voor kleine organisaties gemiddeld 5,1 procent. Maar 25 procent van deze ondernemers krijgt te maken met een kostenstijging van meer dan 10 procent. Daar tegenover staat dat 35 procent van de kleine organisaties naar verwachting géén kostenstijging krijgt. Voor middelgrote organisaties geldt een gemiddelde kostenstijging van 4 procent. Voor grote organisaties is dat 4,1 procent.

Wijzigen groepsindeling

Als belangrijke oorzaak noemt SEO in het rapport dat kleine locaties minder mogelijkheden hebben om de groepsindeling te wijzigen. Als kleine locaties wel deze maatregelen doorvoeren, leidt dit voor hen tot een kostenstijging van 3,3 procent. Voor middelgrote locaties en grote locaties is er nauwelijks een daling van de kostenstijging door deze maatregel. Grote locaties geven ook minder vaak aan dat zij deze maatregel overwegen (11 procent, tegen 15 procent van de kleine locaties en 22 procent van de middelgrote locaties). Wordt ervoor gekozen meer pm’ers aan te nemen, dan drukken deze kosten bovendien meer op de totale kosten van een kleine locatie dan van een grote locatie.

Grote verschillen

Opvallend zijn de grote onderlinge verschillen tussen kleine locaties. Een deel van de organisaties ervaart helemaal geen kostenstijging door de nieuwe baby-norm. Een ander deel van de organisaties ervaart juist zeer grote kostenstijgingen, van meer dan 10 procent. De verschillen zijn groot bij de groep kleine organisaties, omdat zij minder mogelijkheden hebben de groepsindeling aan te passen. Van de grote organisaties heeft slechts één procent geen kostenstijging en 4 procent een verwachte kostenstijging van meer dan 10 procent. De overige 95 procent heeft een verwachte kostenstijging tussen 0 en 10 procent.


Welke maatregelen overwegen kinderopvangondernemers te nemen om straks aan de nieuwe bkr voor baby’s te voldoen? Ruim 94 procent is bezig met maatregelen. Het aannemen van extra personeel wordt het meeste genoemd als oplossing. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.