Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VGOB: Opa- en omaopvang uitsluiten van toeslag

Brancheorganisatie voor gastouders VGOB distantieert zich van het standpunt van collega-gastouderbureaus die kinderopvangopvangtoeslag voor opa- en oma-opvang willen behouden. ‘Gastouderopvang is toe aan de volgende stap in professionaliseren’.
VGOB distantieert zich van Platform Gastouderopvang.jpg
'Het is juist nu tijd om de gastouderopvang verder te professionaliseren.' - Foto: Fotolia

Binnen de gastouderopvang wordt verschillend gedacht over het voorstel van minister Asscher om opa- en omaopvang uit te sluiten van kinderopvangtoeslag. Het pas opgerichte Platform Gastouderopvang vindt dat opa’s en oma’s die zich houden aan de kwaliteitseisen voor gastouders net zo goed professionele kinderopvang bieden als andere gastouders. Maar de Vereniging GastOuderBranche (VGOB) is juist voorstander van het voorstel van minister Asscher. De vrijgekomen 75 miljoen euro die deze verandering met zich meebrengt, kan worden ingezet om de professionaliteit van de andere gastouders te verhogen.

Acht gastouderbureaus hebben het Platform Gastouderopvang opgericht. Eén van de standpunten is dat kinderopvangtoeslag voor familieopvang behouden moet blijven. Maar het Platform zet zich nog veel breder in. Lees meer

Professionaliseren

Dit meldt Carlien Langelaan namens de VGOB in een persbericht. De VGOB zegt zich te distantiëren van het speerpunt van het Platform Gastouderopvang om familieopvang te behouden voor kinderopvangtoeslag. Het is juist nu tijd om de gastouderopvang verder te professionaliseren en meer in lijn te brengen met de kwaliteitsverhoging in kindercentra.

Permanente educatie

Permanente educatie is ook in de gastouderopvang hard nodig, vindt de VGOB. Kinderen van nu hebben andere kennis en vaardigheden nodig hebben dan wat gastouders zelf hebben geleerd toen zij jong waren. ‘Om kinderen te kunnen helpen om relevante vaardigheden te ontwikkelen, zullen de verzorgers van die kinderen (pm’ers en gastouders) zichzelf moeten bijscholen.’

Pedagogische component

Gastouders hebben gemiddeld gezien nog altijd een achterstand ten opzichte van pedagogisch medewerkers in kindercentra. ‘Een gastouder start met een mbo2-diploma met een magere pedagogische component. Daarmee lever je nog geen professionele kinderen. Daar is meer voor nodig.’ De VGOB vindt dat het nu tijd is dat de gastouderopvang een volgende stap zet in professionaliseren. Een overheidsfinanciering van 75 miljoen is welkom om gastouders die zich wel professioneel willen bijscholen hier financieel bij te ondersteunen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.