Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verkeerslawaai schadelijk voor ontwikkeling kind’

Uit Duits onderzoek blijkt dat kleuters die in een omgeving wonen met veel verkeersgeluid tot drie maanden achterlopen in hun ontwikkeling. Het RIVM gaat in Nederland onderzoeken hoe kinderen lijden onder lawaai.
1verkeerslawaaiANP.jpg
In Nederland woont de meerderheid van de bevolking in verstedelijkt gebied. - Foto: ANP

Een onderzoek door de Universiteit van Wuppertal onder vijfduizend 5-jarigen toont aan dat kinderen door verkeersgeluid minder goed slapen en zich daardoor minder goed ontwikkelen. Dat meldt het AD.

Nederlands onderzoek

Geluidsdeskundigen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vinden dat het tijd is voor een grootschalig Nederlands onderzoek om de effecten van geluid in de leefomgeving van jonge kinderen ‘grondig te onderzoeken’. Irene van Kamp van het RIVM: ‘We bereiden een zeer groot onderzoek voor onder duizenden kinderen vanaf de zwangerschap. We volgen ze tot volwassen leeftijd, om de lange termijneffecten te kunnen meten.’

Motoriek, taal en rekenen

Hoogleraar onderwijseconomie in Wuppertal Kerstin Schneider: ‘Als kinderen op hun 5e levensjaar al drie maanden achterlopen, kan het moeilijk zijn om dat weer in te halen. Zeker als er niets aan de lawaaierige omstandigheden verandert.’ De resultaten laten ontwikkelingsachterstand van de Duitse kinderen zien op meerdere fronten: motoriek, taal en rekenen.

67 decibel

In Wuppertal werd het maximale aantal decibellen ’s nachts berekend op 67, wat gelijk staat aan het geluid van een televisie die aanstaat op normaal volume. Het gemiddelde geluidsniveau ligt op 44 decibel.

Hoogleraar Schneider verwacht dat de situatie in Wuppertal niet veel verschilt van die in andere steden. Dus ook in Nederland, waar de meerderheid van de mensen in verstedelijkt gebied woont.

Amerikaans onderzoek liet al zien dat te weinig slaap op jonge leeftijd een negatief effect heeft op het functioneren van kinderen later. Zij hebben meer problemen met concentreren, emotionele controle en sociale relaties. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.