Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veiligheid NL: Gebruik geen loopstoeltjes

Ben jij bekend met de risico’s van loopstoeltjes? Veel ouders zijn dat niet. 16 procent van de autochtone en 25 procent van de allochtone ouders maken thuis gebruik van een loopstoel voor hun kind (0-1 jaar). Dat is niet zonder risico’s.
1 Loopstoeltje.jpg
Het is een misvatting

Hiervoor waarschuwen Veiligheid NL en de Consumentenbond. Een loopstoel is een stoeltje met daaronder een frame met wieltjes. Het kind zit in de stoel en de voeten kunnen de grond meestal net of goed raken. Handig, denken veel ouders, om mijn kind te leren wennen aan lopen. Maar dat is het juist niet. Veiligheid NL meldt dat loopstoeltjes ongelukken veroorzaken, de ontwikkeling van kinderen vertragen en dat ze eigenlijk helemaal niet nodig zijn.

Vallen

In een loopstoeltje kunnen kinderen zich snel voortbewegen. Ze kunnen daardoor ook snel bij onveilige plekken zoals een trap of in de keuken waar de pannen op staan. Ook kan een kind opeens bij hogere plekken. Bijvoorbeeld een pot thee op tafel. Bij opstapjes kan het stoeltje gaan kantelen en neemt het kind met die val mee. De bewegingsvrijheid die loopstoeltjes opleveren, zijn eigenlijk nog niet aan kinderen tot 1 jaar besteed. Zij kunnen nog niet met alle mogelijkheden omgaan.

Leren lopen

Het is een misvatting, meldt Veiligheid NL, dat kinderen door het loopstoeltje sneller leren lopen. Het kan juist andersom uitpakken: kinderen kunnen een vertraging oplopen in hun ontwikkeling. Om te leren lopen, is het belangrijk dat kinderen alle stadia die eraan voorafgaan doorlopen: liggen, rollen, zitten, kruipen en staan. Dit is belangrijk voor hun evenwicht en om spieren op de juiste manier te ontwikkelen. In een stoeltje komt hier bijna niets van terecht.

Frustratie hoort erbij

Een ander risico is de vorming van spitsvoetjes omdat kinderen te veel en te lang op hun teentjes leren lopen. Spieren kunnen verkorten en een spalk moet eraan te pas komen om dit te verhelpen. Om te leren lopen moet een kind een noodzaak voelen. Enige frustratie hoort hierbij en maakt deel uit van de ontwikkeling. Als een kind leert staan met behulp van een stoeltje, is de noodzaak weg en duurt het juist langer voordat het zelf leert lopen.

Risico’s

VeiligheidNL en de Consumentenbond raden het gebruik van loopstoeltjes dan ook af. In Nederlandse winkels zijn de loopstoeltjes nog wel te verkrijgen, maar er zijn landen waar de verkoop van dit product helemaal verboden is. Wil je ouders wijzen op de risico’s en ze tips meegeven voor als ze tóch een loopstoeltje willen kopen? Bekijk dan deze tips van Veiligheid NL >>

Nederlandse en Vlaamse baby’s liggen te veel op hun rug en te weinig op hun buik. Hierdoor lopen onze baby’s iets achter in hun motorische ontwikkeling vergeleken met baby’s uit andere landen. Lees meer over dit onderzoek

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.