Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Utrechts kinderdagverblijf schrikt van brief

Marianne Velsink
Op het adres waar een kinderdagverblijf is gevestigd, kondigt een onbekende afzender per brief opeens een NSB-museum aan. Het gaat om een pand aan de maliebaan in Utrecht. Bij de kinderopvang weten ze niks over een NSB-museum op hun adres. Ze hebben dan ook melding gedaan van de brief bij de politie.
Utrechts kinderdagverblijf schrikt van brief
Foto: ANP Xtra

Niet alleen het kinderdagverblijf, ook omwonenden van het dagverblijf ontvingen de brief. In een huis-aan-huis verspreide brief werd hen gevraagd om oude NSB-spullen en dagboeken en brieven van NSB’ers aan het museum te geven. Het is geen toeval dat juist dit adres is gekozen. Vroeger zat op het adres van het kinderdagverblijf namelijk het hoofdkantoor van de NSB.

Brief

Niemand, ook de gemeente niet, is op de hoogte van de opening van een NSB-museum op dit adres. De brief zorgde dan ook voor de nodige opschudding. De brief zou er erg verzorgd uitzien, compleet met een eigen logo. In de tekst staat onder meer dat er tegenwoordig minder in termen van ‘goed’ en ‘fout’ over de Tweede Wereldoorlog wordt gedacht. De NSB was oorspronkelijk een Oranjegezinde en vaderlandslievende partij, die pas in de oorlog anti-semitisch werd, aldus de briefschrijvers. Het museum zou speciaal aandacht gaan besteden aan nabestaanden van NSB’ers na de oorlog.

Strafbaar?

De politie onderzoekt de zaak nu en is op zoek naar de afzender van de brief. Stel dat ze hem of haar hebben opgespoord, is het nog maar de vraag of er sprake is van een strafbaar feit. ‘Het kan een grap zijn, er kan een verward iemand achter zitten, maar het kan ook een moedwillige actie zijn. Of er is een tikfout gemaakt in het adres’, aldus de politie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.