Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Torenhoge vorderingen voor gedupeerde ouders De Parel

De fraudezaak bij kinderopvang De Parel in Capelle aan den IJssel drijft opgelichte ouders de schuldhulpverlening in. De Belastingdienst eist enorme maandelijkse terugbetalingen die door de gedupeerden niet op te hoesten zijn. Dat schrijft De Telegraaf.
Belastingdienst

De Belastingdienst eiste het misgelopen geld – de teveel ontvangen kinderopvangtoeslag – terug van de ouders. Recent kregen ouders de definitieve beschikking in de bus. De Telegraaf bericht dat een ouder twee jaar lang 1.377 euro per maand moet terugbetalen. Het laagste schikkingsvoorstel bedraagt volgens het dagblad vijfhonderd euro per maand. ‘Ze drijven hiermee gezinnen naar de schuldhulpverlening, terwijl de enige fout van de ouders hun goedgelovigheid is geweest’, stelt Willeke Ravenna, oud-medewerker van De Parel die destijds de zaak aan het licht bracht. Zij staat zestig ouders bij in hun strijd tegen de fiscus.

Terugvorderingen

Een aantal opgelichte ouders spande in april vorig jaar een zaak aan tegen de Belastingdienst om de terugvorderingen ongedaan te maken. Tot nu toe weigert staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes een coulanceregeling. Zowel hij als de fiscus menen dat de ouders zelf in hun belastingpapieren hadden kunnen zien dat er teveel geld werd overgemaakt. Ravenna vindt het onterecht dat de ouders opdraaien voor het geld dat Moustapha A. verduisterde. Zij hoopt een gesprek met Wiebes en de gedupeerde ouders te kunnen regelen. ‘Tot nu toe weigert hij, maar laat hem maar eens uit hun eigen mond de gevolgen horen.’

Gjalt Jellesma van BOinK vindt dat financiële consequenties van fraudeurs in de kinderopvang niet bij gedupeerde ouders kan worden neergelegd. ‘Het wordt tijd dat de overheid stopt deze ouders de vernieling in te helpen.’ Lees meer >>

Gedupeerde ouders

Door de belastingfraude van kinderdagverblijf De Parel werden 134 gezinnen gedupeerd. Als snel nadat de fraude aan het licht kwam in 2014, ontvingen ouders forse naheffingen van de Belastingdienst. Zij moesten bedragen tot 138.000 terugbetalen.

Veroordeling

Eigenaar Moustapha A. van De Parel lichtte tussen 2007 en 2013 de Belastingdienst op voor twee miljoen euro. Een grote groep ouders met kinderen op deze kinderdagopvang werd daar de dupe van. Zij ontvingen teveel kinderopvangtoeslag – die de eigenaar in zijn eigen zak stak. Die bedragen moeten zij aan de Belastingdienst terugbetalen. Vorig jaar april werd Moustapha A. veroordeeld tot anderhalf jaar cel.

Wat gebeurde er ook alweer bij De Parel? Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.