Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toename coronabesmettingen het grootst onder kinderen

Het RIVM meldt voor de afgelopen week bijna 40.000 nieuwe bevestigde coronabesmettingen. Dat is een toename van 24 procent vergeleken met een week eerder. Onder 0- tot 12-jarigen was de toename met 35 procent het grootste. Die groep wordt sinds de heropening van de kinderopvang en de basisscholen wel vaker getest.
Quarantaine corona
© Halfpoint / stock.adobe.com

Dat de basisscholen open zijn, betekent  meer besmettingen, aldus Aura Timen van het RIVM op nos.nl. ‘Want daar zie je uitbraken en vervolgens brengen kinderen het virus over aan de rest van het gezin.’

Ook het aantal opnames in de ziekenhuizen steeg, maar wel minder snel. Er werden de afgelopen week 1234 mensen opgenomen in het ziekenhuis, tegen 1214 een week eerder. Op de intensive care was het aantal opnames iets lager: 268 tegenover 278.

Verspreiding neemt toe

De verspreiding van het virus blijft toenemen: het besmettingsgetal R zat ruim twee weken geleden met 1,06 boven de 1, wat betekent dat 100 mensen samen 106 anderen besmetten. Alleen als het getal onder de 1 blijft, neemt de verspreiding van het virus af.

Timen vreest dat de pauze met het AstraZeneca-vaccin zorgt voor ‘enkele honderden’ coronabesmettingen die voorkomen hadden kunnen worden. ‘Maar het is een moeilijke afweging tussen vaccineren en de veiligheid van het vaccinatieprogramma.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.