Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Straffen voor fraude met kinderopvangtoeslag

​Het Gerechtshof Den Haag heeft boetes tot €75.000,-, gevangenisstraffen van twaalf maanden en taakstraffen opgelegd in de strafzaken tegen twee mannen die in 2007 en 2008 met hun gastouderbureaus gefraudeerd hadden met kinderopvangtoeslagen.
<p>De mannen zouden miljoenen euro's aan onterechte subsidieshebben binnengehengeld voor hun cliënten.</p>
De mannen zouden miljoenen euro's aan onterechte subsidieshebben binnengehengeld voor hun cliënten. - Foto: Les van Lieshout (ANP)

Door toedoen van de mannen werd bij het aanvragen van kinderopvangtoeslagen opzettelijk onjuiste informatie aan de belastingdienst gegeven. Hierdoor is geld voor kinderopvang uitgekeerd zonder dat de ouders daar recht op hadden.

De Brancheorganisatie pleit na het ontdekken van de fraude voor een intensievere inspectie van partijen die een gastouderbureau willen beginnen. Lees hier meer over het voorstel >>

Toen hun diverse multiculturele gastouderbureaus nog niet erkend waren, bewogen de twee voormalige verzekeringsadviseurs er honderden allochtone gezinnen toe om ten onrechte en vaak met terugwerkende kracht kinderopvangtoeslag aan te vragen bij de Belastingdienst. Volgens justitie vervalsten de verdachten documenten, en gaven ze sowieso veel te veel uren op voor hun clientèle, tegen te hoge tarieven, om vervolgens grote sommen commissie in hun eigen zak te steken. Dat geld zou grotendeels zijn weggesluisd, cash zijn opgenomen, of zijn witgewassen. In nog geen twee jaar jaar tijd zouden de mannen miljoenen euro’s aan onterechte subsidies hebben binnengehengeld voor hun cliënten.

Straf stukken lager

De advocaat-generaal van het OM had boetes en gevangenisstraffen van 3 en 4,5 jaar geëist, zoals eerder door de rechtbank opgelegd. De mannen werd vooral verweten dat er uren en tarieven onjuist waren opgegeven, dat niet aan de eisen van registratie door hun gastouderbureau was voldaan, dat verklaringen omtrent het gedrag ontbraken en dat er alles bij elkaar grote geldbedragen waren witgewassen. Het hof heeft uiteindelijk lagere straffen opgelegd dan de rechtbank, omdat het hof minder feiten bewezen verklaart en vanwege de lange duur van het strafproces.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.