Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SEO of Buitenhek? Het CBS zoekt naar het gelijk

Terwijl het kabinet ervan uitgaat dat de gemiddelde kostenstijging van de nieuwe bkr voor baby’s 4,6 procent is (onderzoek SEO) rekent de sector op een gemiddelde kostenstijging van 7,3 procent (Buitenhek). Een onafhankelijke derde partij, het Centraal Bureau voor de Statistiek, gaat nu kijken waar het verschil vandaan komt en wie het bij het rechte eind heeft.
iStock

Dit is te lezen in een nieuwsbericht in de nieuwsbrief van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK).

Verschillen

Er is, sinds bureau Buitenhek met een eigen onderzoek naar het kosteneffect van de nieuwe beroepskracht-kindratio (bkr) voor baby’s kwam, diverse keren overleg geweest tussen branche en het ministerie van Sociale Zaken. Hoe kan het dat het ene onderzoek een veel lager kosteneffect voor kinderopvangorganisaties laat zien dan het andere onderzoek? Uit het SEO-onderzoek, geïnitieerd door het ministerie van Sociale Zaken, kwam een gemiddelde kostenstijging van 4,6 procent voor kinderopvangorganisaties. Uit het praktijkonderzoek van Buitenhek bleek echter dat de kostenstijging gemiddeld 7,3 procent zou zijn. De onderzoeken toonden wel allebei aan dat het kosteneffect het grootst is bij kleine organisaties én dat de onderlinge verschillen enorm groot zijn.

Kamervragen

Na Kamervragen van de VVD, GroenLinks, SP en D66 liet staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark nog weten voorlopig uit te gaan van het SEO-onderzoek. Allereerst vond ze dat de uitkomsten van Buitenhek met aanzienlijk grotere onzekerheidsmarges te kampen hebben omdat er maar een beperkt aantal organisaties (34) aan het onderzoek hebben meegewerkt. Aan het SEO-onderzoek werkten 164 organisaties mee. Verder plaatste ze vraagtekens bij de volledigheid van het onderzoek van Buitenhek.

Aantal baby’s ’17-’18

Het lijkt nu of ze toch bereid is om te kijken waar het gelijk zit. Want als derde, onafhankelijke partij, gaat het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) kijken op welke gemiddelde kostenstijging zij uitkomt. Het CBS zal met name kijken naar het aantal baby’s dat in de jaren 2017-2018 gebruik heeft gemaakt van kinderopvang. De uitslag van dit onderzoek wordt begin september verwacht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.