Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Sander Hooftman – Flagfootball

Elk stukje beleidsplan heeft een hoofddoelstelling en vaak meerdere subdoelstellingen. Zo heeft ons sportplan als subdoelstelling om vernieuwend te zijn en dus trends te volgen.
Zo heb ik eerder in deze weblog het spel floorball toegelicht. We gaan het nu hebben over flagfootball, een afgeleidde van American Football!

Geen tackels meer, maar linten
Flagfootball is ontstaan vanuit de sport American football. Je weet wel, grote sterke mannen die elkaar tackelen en tegen een raar gevormde bal schoppen. Een nog al heftige en blessuregevoelige sport. Niet geschikt voor kinderen zo op het eerste oog. Maar op de trainingen van de American football clubs kwam ook een probleem. Er raakte steeds meer spelers geblesseerd. Doordat de training hard en “game-like” waren. En als dan net voor een belangrijke wedstrijd je belangrijkste speler geblesseerd op de training moet afhaken, moet er een oplossing komen. Deze kwam er in de vorm van flagfootball.
In plaats van de harde tackels op het lichaam, werden er flags, een soort linten, aan de zijkant van de broek geplakt. Als deze flags werden afgepakt gold dit als een tackel. Het spel bleef dus hetzelfde, maar het lichamelijke contact werd drastisch geminimaliseerd.

Tweede clinic
Ik ben nu bezig aan mijn tweede clinic flagfootball binnen SKS Alles Kids. De eerste clinic is reeds afgelopen en de kinderen waren super enthousiast. Door de tactische benadering van het spelletje en echte rollen als quarterback, center en receiver aan te leren, werden ze opgeslokt door het spel. Ook het overleggen van loopwegen en worpen werd zo fanatiek gedaan, dat ze zelfs plannen op papier hadden, ontwikkeld in hun eigen tijd op de bso.

Ook voor jongere kinderen!
Ik ben nu bij een tweede locatie begonnen met de clinic. Dit zijn iets jongere kinderen dan bij de vorige locatie. Hierdoor moet ik het spel wat speelser aanbieden, maar dit geeft me weer een andere kijk op het spel flagfootball. In de juiste vorm geschikt voor elke doelgroep. We spelen bij flagfootball met een echte football (rugbybal). Deze komen in verschillende vormen, zoals super zacht ( goed voor de kinderen die nog bang zijn met vangen en gooien) en de echte junior harde football. De laatste is vooral goed om te oefenen met de juiste draaiing van de bal bij het gooien.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.