Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rekentool schept meer duidelijkheid

De rekentool die meer duidelijkheid moet geven over de regels rondom de bkr (beroepskracht-kindratio) is positief geëvalueerd. Minister Asscher heeft door Regioplan laten onderzoeken of de online rekentool aan de doelstellingen voldoet.
Rekentool schept meer duidelijkheid
Foto: ANP Photo

Bij de ingebruikname van de rekentool per 1 januari 2013 (via 1ratio.nl) waren er kritische geluiden over niet-kloppende uitkomsten van het rekenmodel. Minister Asscher heeft toen beloofd de rekentool na een half jaar te laten evalueren. De uitkomsten van het onderzoek van Regioplan zijn nu naar de Tweede Kamer gestuurd.

Discussie

In de dagopvang en in combinatiegroepen leidt de tool tot meer duidelijkheid over de regels rondom beroepskracht-kindratio. In de bso is dat minder het geval, maar daar bestond al meer duidelijkheid over de regelgeving. Door de toegenomen duidelijkheid hoeven GGD-inspecteurs minder vaak in discussie. Als er toch discussie ontstaat, gaat dit vooral over de regels achter de rekentool.

Kritiek

De rekentool wordt door bijna alle gebruikers, zowel kinderopvangorganisaties als de GGD, als een nuttig en gebruiksvriendelijk instrument gezien. Er was wel enige kritiek: de rekentool houdt te weinig rekening met de verschillen tussen kinderen. Keerzijde van de duidelijkheid is de rigiditeit. Een veelgenoemd voorbeeld is de situatie dat een kind in de dagopvang vier jaar wordt, door de schoolvakantie niet meteen kan doorstromen naar de bso waardoor er vervolgens een extra beroepskracht moet worden ingezet.

Lees hier het rapport van Regioplan >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.