Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Regeling noodopvang beperkter dan bij eerste golf

Noodopvang die door een kinderopvangorganisatie wordt geboden is alleen beschikbaar voor kinderen van ouders die een contract hebben met de kinderopvang en voor het aantal uren dat in het contract is afgesproken. Dit is dus anders dan de situatie in het voorjaar. Ook is er ditmaal geen 24-uursopvang.
© Monkey Business / stock.adobe.com

De noodopvang geldt wel voor dezelfde groepen als tijdens de eerste golf:

  • kinderen van wie één of beide ouders werken in een cruciale beroepsgroep;
  • kinderen voor wie vanwege bijzondere problematiek of een moeilijke thuissituatie maatwerk nodig is.

Voor de gastouderopvang geldt het dringende verzoek aan ouders om alleen gebruik te maken van de opvang als zij een cruciaal beroep uitoefenen of als hun kinderen in een kwetsbare positie zitten.

Opvang door scholen

Noodopvang wordt geboden door scholen en kinderopvangorganisaties (dagopvang en bso). Scholen leveren noodopvang tijdens de schooluren en de kinderopvang gedurende de reguliere openstellingstijden van de kinderopvang. Daarnaast kunnen kinderen van ouders in cruciale beroepen voor benodigde opvang in avond, nacht en weekend terecht bij hun gastouder.

Het uitgangspunt is dat scholen hun reguliere onderwijstijden aanhouden bij het bieden van noodopvang. Hierbij houden zij rekening met eventuele noodzakelijke gespreide tijden om kinderen te brengen en halen. Dit is om voor voldoende afstand tussen volwassenen te zorgen. De BSO is open tijdens de reguliere openingstijden van de BSO. De school is verantwoordelijk voor een goede aansluiting op de BSO en maakt hierover afspraken met de BSO-locaties.

Jonge kinderen niet besmettelijk

De maatregelen voor de kinderopvang zijn erop gericht het aantal contactmomenten en reisbewegingen van ouders te beperken en daarmee de verspreiding van virus terug te dringen, benadrukt het ministerie van SZW. ‘Het uitgangspunt is dat iedereen zoveel mogelijk thuis blijft en thuis werkt. Het sluiten van de kinderopvang draagt hieraan bij.

De kinderopvang sluit dus niet vanwege de besmettingsrisico’s op de kinderopvang. Jonge kinderen hebben namelijk een beperkte rol bij de verspreiding van het coronavirus.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Beperkte opvang, helaas gaat dat echt niet op. Bij ons zijn er erg veel aanmeldingen..ouders nemen het niet zo serieus als de eerste keer…wij hebben heel veel aanmeldingen, ook van ouders die thuis zijn ! Kabinet had moeten zeggen allebei de ouders in de vitale sector dan krimp je de opvang echt, hoe vervelend ook!! Maar nu merken wij in de opvang weinig van de noodopvang want het lijkt een gewone opvang…ouders lijken geen moeite te doen om wat anders te regelen….teleurstellen

  3. Beperkter, maar veel meer aanmeldingen helaas. Het lijkt wel of ouders niet de moeite nemen om een andere oplossing te zoeken. Kdv’s zijn het afvoerputje van de coronamaatschappij. Er wordt vergeten dat deze mensen ook familie en gezinsleden hebben thuis naast het werk in de kinderopvang.

    Bij ons neigen we al naar eigen maatregelen; 2 ouders met cruciaal beroep aangezien wij gewoon 3 groepen van de 6 open moeten doen morgen… DIT KAN NIET.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.