Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

PO-Raad: twijfel over peuterbeleid groeit in Kamer

Steeds meer politici in de Tweede Kamer beginnen in te zien dat het stelsel kinderopvang, peuterwerk en onderwijs gemoderniseerd moet worden. Dat zegt de PO-Raad naar aanleiding van de brede steun voor de motie van D66. Zij dienden een motie in om de SER onderzoek te laten doen naar het functioneren van de huidige voorschoolse voorzieningen. Naast D66 steunden de PvdA, de SP en GroenLinks het plan.
PO-Raad: twijfel over peuterbeleid groeit in Kamer
Foto: ANP

‘De geesten worden rijp’, schrijft de PO-Raad. Maar het kabinet is nog niet klaar voor één basisvoorziening voor alle kinderen. Er is een groot verschil in opvatting tussen de PvdA en de VVD. Laatstgenoemde kabinetspartij wil het onderscheid tussen een regeling voor kinderen van werkende ouders (de kinderopvangtoeslag) en kinderen met een (taal)achterstand (gemeentelijke subsidie) in stand houden.

Ontwikkerecht

De PO-Raad pleit met de MOgroep en de Brancheorganisatie Kinderopvang al tijden voor een basisvoorziening voor kinderen van 0-12 jaar. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) schaart zich achter deze plannen. Zij pleit vooral voor een basisvoorziening voor peuters met een zogenoemd ‘ontwikkelrecht’. Alle peuters zouden in één voorziening terecht kunnen, ongeacht achtergrond, en er zouden dagdelen gratis verstrekt moeten worden.

VNG en Kabinet

Minister Asscher vindt de plannen sympathiek, maar zit met een gat van miljoenen euro’s om het te realiseren. Asscher zegt dat het niet mogelijk is om nu een ontwikkelrecht voor peuters in te stellen. Gratis dagdelen gaan hem te ver. ‘Als iets goed is, mag het ook wat kosten’, zei hij tijdens het Algemeen Overleg. Toch denkt minister Asscher dat er ook overeenkomsten zijn in de wensen van de VNG en van het kabinet. Met ingang van 2015 zijn de verschillen tussen peuterspeelzaalwerk en kinderopvang nagenoeg verdwenen. Er zijn volgens Asscher gemeenten die laten zien dat met de huidige financieringsstructuur ook basisvoorzieningen voor peuters gerealiseerd kunnen worden.

Versnipperd aanbod

De PO-Raad, MOgroep, Brancheorganisatie en de VNG willen dat het kabinet verder gaat en toewerkt naar een basisvoorziening voor alle kinderen van 0-12 jaar. Het huidige aanbod is nog steeds te versnipperd en de harmonisatieplannen van het kabinet gaan niet ver genoeg. Al helemaal omdat een deel van de kinderen (geen achterstand en met een niet-werkende ouder) niet profiteert van de plannen.

Ontwikkelfunctie

Volgens de PO-Raad laten de partijen D66, PvdA, SP en GroenLinks met hun steun voor de motie van D66 zien dat ze de kabinetsplannen in twijfel trekken. De SER toonde zich in 2011 nog een “bondgenoot” van de plannen, toen ze met het onderzoek Tijden van de Samenleving pleitte voor het investeren in dagarrangementen. De partijen vinden het tijd voor een vervolgadvies omdat sinds 2011  ‘voortschrijdend wetenschappelijk inzicht heeft plaatsgevonden over de ontwikkeling van jonge kinderen’ en ‘kinderopvang in steeds meer landen om ons heen niet alleen een arbeidsmarktinstrument is, maar ook een ontwikkelfunctie dient’.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. als je het belastingstelsel op de schopt neemt dan is er meer dan voldoende geld voor kinderopvang als basisverziening. Zorg voor 1 CAO kinderopvang en onderwijs en je bent al een stap verder….geef onderwijs en kinderopvang ruimte om samen te werken aan nieuwe organisatievormen dan geef je de durfinvestereerders tevens geen ruimte meer….en komt het uiteindelijk allemaal goed!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.