Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Opvang Nederland dupeert gastouders

Het uit het LRKP uitgeschreven gastouderbureau Opvang Nederland laat bijna driehonderd gastouders achter met vragen en een lege portemonnee. De gemeente Almere besloot het gastouderbureau te sluiten na vele klachten. Gast- en vraagouders hebben vier maanden de tijd om naar een ander bureau over te stappen.
Opvang Nederland dupeert gastouders
Foto: ANP Photo

Ondertussen wachten veel gastouders nog op hun geld. Op Omroep Flevoland zegt gastouder Angelique Breuker bijvoorbeeld nog op 1700 euro te wachten. Zij heeft van het begin af aan al problemen met het bureau vanwege te late betalingen of omdat ze het bureau niet kon bereiken.

Klachten

Gastouders kozen onder andere voor Opvang Nederland vanwege de lage bemiddelingskosten van 25 euro per maand. Ouders waren zo enkele tientallen euro’s goedkoper uit. Maar gastouders kregen er problemen voor terug. Het regende daarom klachten bij de gemeente Almere over het bureau. Toen er de afgelopen week nog eens 25 klachten binnenkwamen van gastouders, besloot de gemeente niet langer af te wachten en het gastouderbureau te sluiten.

Verscherpt toezicht

Er was toch al een dwangsom opgelegd aan het bureau want het bureau stond al sinds eind 2012 onder verscherpt toezicht van de GGD. De eigenaar verbeterde de kwaliteit echter niet of nauwelijks. Onlangs verhuisde het bureau, maar een adreswijziging is nooit doorgegeven.

Aangifte

Nu het bureau is uitgeschreven uit het Landelijk Register Kinderopvang, hebben ouders geen recht meer op kinderopvangtoeslag. De gemeente geeft gast- en vraagouders vier maanden om een nieuw bureau te zoeken. De Vereniging GastouderBranche benadrukt het belang van een goed gastouderbureau. ‘Ons advies is dat iedereen eerst het inspectierapport bekijkt van het gastouderbureau waarbij ze zich willen aansluiten en ervaringen van andere gastouders peilt.’ Gastouders die nog recht hebben op geld van Opvang Nederland, wordt geadviseerd aangifte te doen en een civielrechtelijke procedure te starten.

Betaling

Gastouders die nu zonder bureau zitten, kunnen de gastouderopvang ondertussen continuëren. Brancheorganisatie VGOB adviseert gastouders de betaling met de vraagouder rechtstreeks te regelen en eventuele automatische betalingen aan Opvang Nederland per direct stop te zetten. ‘De betaling moet vervolgens geschieden via een bankoverschrijving en de gastouder doet er verstandig aan om een factuur te sturen aan de vraagouder(s),’ aldus de VGOB.

LRKP

De VGOB heeft ook tips voor als er een nieuw gastouderbureau gevonden is. ‘Zodra er een overstap is gemaakt, moeten de betalingen weer via het gastouderbureau gaan verlopen. De startdatum hiervoor is de ingangsdatum in het Landelijke Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen waarop de bemiddelingsrelatie is aangegaan, dus niet daarvoor en niet met terugwerkende kracht).’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.