Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Oproep: Wat verwacht jij van het gastouderbureau?

Gastouders zouden een grotere rol moeten spelen in het bewaken van de kwaliteit van gastouderopvang. Dit vindt het ministerie. Wij zijn benieuwd wat gastouders en houders van gastouderbureaus zelf vinden.
Gastouderbureau.jpg
Wij zijn voor een artikel in tijdschrift Kinderopvang op zoek naar ervaringen en wensen m.b.t. de rol van het gastouderbureau. - Foto: Fotolia

De verschillen tussen gastouderbureaus zijn groot. Waar het ene gastouderbureau maandelijks een (onaangekondigd) bezoek aan gastouders brengt, beperkt het andere bureau zich tot één aangekondigd bezoek per jaar. Ook is het aanbod voor het volgen van training zeer uiteenlopend. Onze vraag aan gastouderprofessionals is dan ook: waar hebben jullie behoefte aan?

Kwaliteitsbewaking

Welke rol van het gastouderbureau vind jij als gastouder prettig? Wat verwacht je van hen als het gaat om kwaliteitsbewaking? Hoe tevreden ben je over hoe ze het nu invullen? En is het inderdaad een goed idee om gastouderbureaus meer regie te geven bij de kwaliteitsbewaking?

Reageren

In een artikel in het meinummer van tijdschrift Kinderopvang besteden we aandacht aan dit onderwerp. Hiervoor kunnen we jullie input goed gebruiken. Reageren kan onderaan dit artikel. Of stuur (anoniem) een mail naar kinderopvang@bsl.nl o.v.v. ‘gastouderbureau’. Wilt u wel reageren, maar alleen anoniem? Ook dit is mogelijk.

3 REACTIES

 1. Gob hebben een kassiersfunctie omdat dit opgelegd is door de regering. De controle en de RIE is wellicht beter om door een onafhankelijk bureau te laten doen aangezien het gob ook afhankelijk is van de gastouder. Het zou wel fijn zijn als ze een service aanbieden die je als gastouder bv zou kunnen inkopen. Denk bv aan contracten, cursussen, formulieren, etc. Dit bevordert de zelfstandigheid van gastouders. Zij huren als waren een gob in voor bepaalde diensten.

 2. Lees alle reacties
 3. Van mij mogen ze weg. Ik heb ook liever een extern bedrijf. Uiteindelijk ben jij – de gastouder- degene die het werk doet, de aanvragen verzorgd, de promotie regelt, enz. enz. Het gastouderbureau vervult de kassiersfunctie, en that's it.
  Nou, dat kan ik prima zelf. Het is een overbodig instituut. Ik ben het helmaal eens met D. Swart-Bakkers.

 4. Ik zou liever een extern bedrijf hebben dat de RIE afneemt op mijn aanvraag 1 a 2x per jaar en ook regelmatig een controle uitvoert. Als ik dat als gastouder zelf kan inplannen weet ik ook dat het gebeurt en kan dit aan de GGD worden gemeld. Ik zorg zelf voor aanvragen en doe ook zelf de evaluaties omdat ik ook zelf wil weten waar vraagouders eventueel vragen over hebben.
  Ook bespreken we hoe de kinderen de opvang ervaren.
  Als ouders een keer te laat met betalen zijn ga ik daar zelf achteraan. Het is dat de regering het nodig vindt dat het gob de kassiersfunctie heeft anders had ik het bureau daar ook niet voor nodig.
  Ik vind dat er bij gob's onderling teveel verschillen zijn daarom zou ik alles het liefste in eigen hand houden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.