Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Oproep: Voor het eerst naar school

Marianne Velsink
Ze komen binnen als ze nog heel klein zijn, maar voor je het weet zijn ze peuter en gaan ze voor het eerst naar school. Wat doen jullie om de overgang van kinderopvang naar school zo gemakkelijk mogelijk te maken?
Overgang basisschool.jpg
Wat doe jij om de overgang naar school voor peuters te vergemakkelijken? - Foto: Fotolia

Voor een artikel in tijdschrift Kinderopvang (novembernummer) zijn we op zoek naar ideeën om peuters al op de kinderopvang, de peuterspeelzaal of bij de gastouder voor te bereiden op school. Organiseren jullie speciale thema-activitteiten? Bezoeken jullie de school of komt de juf naar jullie groep? Of praten jullie veel met peuters over school?

Heb je een gouden tip dat de overgang echt gemakkelijker maakt voor peuters/kleuters? Stuur je tip naar kinderopvang@bsl.nl o.v.v. ‘naar school’ of reageer onder dit artikel. De beste tips nemen we mee in het artikel.

Alvast bedankt!

1 REACTIE

 1. Mijn zoontje is op 22 augustus jl. voor het eerst naar groep 1/2 van de basisschool gegaan. Omdat hij in de vakantie jarig was, had hij niet kunnen wennen. Hij stond nou niet bepaald te springen, dus we hebben de volgende dingen gedaan:
  – een (klein) boekje lezen bij het kinderdagverblijf bij het wegbrengen, een ritueel wat ook op zijn school gedaan wordt bij het brengen;
  – samen schoolspullen kopen en vooral door hem laten uitzoeken (broodtrommel. gymschoenen, stickers met zijn naam). Hij was zo trots op zijn broodtrommel dat deze eerst mee mocht proefdraaien naar opa en oma;
  – langs gaan op school als er geen kinderen zijn (bijvoorbeeld in het weekend) en laten zien waar de ramen van zijn klas zijn, de deur waar hij straks door naar binnen gaat etc;
  – vertellen hoe de dagindeling op school eruit ziet (de school had een informatiebrochure gegeven) en de naam van de juf oefenen;
  – boekjes uit de bibliotheek voorgelezen over naar school gaan (Huppel gaat naar school).
  Voor ons zoontje was dit een succesvolle aanpak. Een dikke snik (van huilen kwam het niet) de eerste twee dagen, maar daarna elke dag met plezier naar school. Omdat hij gevoelig is voor verandering hebben we hem zoveel mogelijk het gevoel willen geven dingen al te weten/kennen door wat we hem verteld hadden. Zo wist hij een beetje wat te verwachten en dat maakte hem zelfverzekerder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.