Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opc’s mogelijk in Wet Kinderopvang

Naar aanleiding van de positieve resultaten van het onderzoek naar de kwaliteit van ouderparticipatiecrèches (opc’s) is minister Asscher voornemens het wetsvoorstel opc’s aan te passen.
1-OPC.jpg
Minister Asscher is voornemens het wetsvoorstel opc's aan te passen. - Foto: Fotolia

De discussies rondom het wetsvoorstel ouderparticipatiecrèches (opc’s) in 2015 vormden de aanleiding voor het onderzoek naar de kwaliteit van opc’s door NCKO. Hieruit blijkt dat de kwaliteit van opc’s relatief goed is, ondanks het feit dat zij niet voldoen aan enkele wettelijke kwaliteitseisen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Asscher dat hij opc’s beschouwt als een goed voorbeeld van de participatiesamenleving en hij complimenteert ze met de levering van relatief goede kwaliteit kinderopvang.

Erkenning bijzonder positie

Asscher erkent de bijzondere positie van opc’s binnen de Wet Kinderopvang. Hij bekijkt nu of zij een aparte plek in het kinderopvangstelsel krijgen. Ook overweegt hij naar aanleiding van deze positieve onderzoeksresultaten de huidige opc’s in aanmerking te laten komen voor kinderopvangtoeslag, echter met een lager maximum uurtarief.

Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakte zich zorgen over de pedagogische kwaliteit van opc’s. Minister Asscher koppelde opc’s los van kinderopvangtoeslag. Lees meer>>

Voldoende basisvaardigheden

Het onderzoek, uitgevoerd door NCKO, werd verricht bij de huidige 7 opc’s in Nederland. Er werd gebruikgemaakt van vragenlijsten voor ouders (‘draaiers’) en er zijn aangekondigde bezoeken gebracht aan de opc’s waarbij werd gefilmd en de opnames achteraf door meerdere observatoren zijn beoordeeld. Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt dat de ouders die opc’s runnen redelijk tot goed scoren op de interactievaardigheden sensitieve responsiviteit, respect voor de autonomie van het kind, structureren en grenzen stellen. Ook de meer educatieve vaardigheden als praten en uitleggen is goed. Maar op ontwikkelingsstimulering en het begeleiden van interacties tussen kinderen wordt gemiddeld genomen een onvoldoende gescoord.

Goede kwaliteit

Desondanks geldt dat opc’s in het algemeen op de verschillende vaardigheden iets beter scoren dan de reguliere dagopvang en peuterspeelzalen in eerdere kwaliteitsmetingen (2012). Bij deze vergelijking moet wel worden opgemerkt dat in de afgelopen vier jaar veel factoren kunnen zijn veranderd die van invloed zijn op de pedagogische kwaliteit in de reguliere dagopvang en peuterspeelzalen. In een vervolgonderzoek zullen ook gegevens beschikbaar komen die een actuele vergelijking met bovengenoemde interactievaardigheden van pedagogische medewerkers van kinderdagverblijven uit dezelfde buurt als de opc’s mogelijk maakt.

Hoger opleidingsniveau

Volgens de onderzoekers is de relatief goede kwaliteit van opc’s in vergelijking met de reguliere dagopvang onder meer te danken aan het hogere opleidingsniveau van de ouders, de kleinere groepen, de hogere leeftijd van de kinderen en de gunstiger verhouding tussen het aantal ouders en kinderen op de groep. Opvallend is dat 30% van de draaiers man is, zij een gemiddelde leeftijd van 39 jaar hebben en bijna 91% hbo- of wo-niveau heeft.

Lees hier de volledige brief.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.