Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook gastouders willen voorrang bij coronatesten

Bert Bukman
Onlangs nam de Tweede Kamer een motie aan waarin het kabinet werd opgeroepen cruciale beroepen voorrang te geven bij het testen op corona. Eerder al vroegen de brancheorganisaties in de kinderopvang om dit ook te laten gelden voor pm'ers. Nu vragen ook gastouders om deze voorrang.
Foto: Fotolia

‘Afgelopen week is een motie van de heren Asscher en Klaver aangenomen in de Tweede Kamer inzake het voorrang verlenen bij het testen voor mensen werkzaam in cruciale beroepen,’ aldus Stichting Nysa, de belangenorganisatie van gastouders. ‘Op deze wijze kan ook de gastouder met voorrang getest worden waardoor de opvang zo snel mogelijk weer van start kan. Hoe dit vorm gegeven gaat worden is nog even afwachten maar dit is goed nieuws!’

Ook voorrang bij uitslag

De stichting verwijst naar een eerdere oproep aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met een dringend verzoek om gastouders voorrang te geven bij het testen op covid-19 klachten. ‘Niet alleen voor het testen zelf maar ook voorrang bij het verstrekken van de uitslag. Dit om lange wachttijd en onnodige sluitingsdagen van de gastouderopvang te voorkomen en de ouders hier ook niet de dupe van te laten worden. Wij willen niet dat gastouders achter aan in de rij moeten aansluiten terwijl het werk in de kinderopvang van essentieel belang is.

Meldpunt

Ook heeft de Stichting Nysa een meldpunt ingesteld om de risico’s voor de veiligheid van gastouders en hun huisgenoten in kaart te brengen. Dit met als doel om met cijfers en feiten de ernst van de situatie beter kunnen onderbouwen richting beleidsmakers.

Eerder gaven de branchepartijen in de kinderopvang BMK, BK en BOinK aan dat zijn achter de oproep van de PO Raad en de VO Raad om onderwijspersoneel voorrang te geven bij het testen op corona. Zij vragen daarnaast aandacht voor het probleem dat er veel uitval is van personeel in de kinderopvang. Snel testen is cruciaal voor de continuïteit van de kinderopvang, aldus de brancheorganisaties. ‘Wij zouden graag zien dat de voorrang ook wordt geregeld voor medewerkers in de kinderopvang.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.